NOVOSTI

Ob vstopu v državo krajša veljavnost testov na koronavirus

Od ponedeljka PCR-test ne bo smel biti starejši od 48 ur, hitri antigenski test pa ne starejši od 24 ur.
Fotografija: FOTO: Callaghan O'hare, Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Callaghan O'hare, Reuters

Vlada je na današnji dopisni seji skrajšala veljavnost testov na novi koronavirus ob vstopu v državo. Od ponedeljka PCR-test ne bo smel biti starejši od 48 ur, hitri antigenski test pa ne starejši od 24 ur. Skrajšanje karantene z deset dni na sedem bo veljalo tudi za tiste, ki bodo vanjo napoteni ob prihodu v državo.

Kdor bo želel v Slovenijo od ponedeljka brez karantene vstopiti s predložitvijo negativnega izvida testa na novi koronavirus, bo lahko predložil izvid testa PCR, pri katerem od odvzema brisa ni minilo več kot 48 ur. Pri hitrem antigenskem testu pa se bo veljavnost skrajšala na 24 ur od odvzema brisa, so sporočili iz vlade.

Pravila bodo torej takšna, kot že veljajo za osebe, ki so uporabniki storitev ali udeleženi pri izvajanju dejavnosti v Sloveniji.

Pravila pri cepljenju proti covidu 19 in prebolelosti pri vstopu v državo se medtem ne spreminjajo.

S ponedeljkom se bo z deset dni na sedem skrajšala tudi karantena na domu za tiste, ki so vanjo napoteni ob prihodu v državo. Pri predčasni prekinitvi karantene ni sprememb. Oseba, ki jo policija ob vstopu v Slovenijo napoti v karanteno na domu, jo lahko predčasno prekine z negativnim testom PCR. Testiranje se sme opraviti najprej peti dan po napotitvi v karanteno.

Obenem je vlada odpravila strožje pogoje vstopa in karantene, ki so veljali za prihode iz nekaterih južnoafriških držav zaradi različice omikron. Prav tako ni več seznama teh tveganih držav.

Kaj vse se še spremeni s ponedeljkom, preberite v tem prispevku.

image_alt
Znano, koliko Slovencev se je okuženih vrnilo s silvestrovanja (VIDEO)

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas