ZBORI

Ob petju igrali še na dude in oprekelj (FOTO)

Kar 500 mladih pevcev počastilo svetovni dan zborovskega petja. Pritegnila jim je nabito polna dvorana Cankarjevega doma.
Fotografija: Bilo je glasno in veselo. FOTO: Janez Eržen, Delo
Odpri galerijo
Bilo je glasno in veselo. FOTO: Janez Eržen, Delo

Petsto mladih pevcev, dva dirigenta in glasbeniki na klasičnih in ljudskih instrumentih je recept za odličen zborovski koncert. Na noge so dvignil polno Gallusovo dvorano Cankarjevega doma. Že na petkovo popoldne (29. november) je v zaodrju vrvelo, saj so se mladi pevci pripravljali na nastop na generalki, ki je bila hkrati prva priložnost, da so vsi skupaj stali na odru.

V odmoru je bil čas odmerjen za fotografiranje. FOTO: Janez Eržen, Delo
V odmoru je bil čas odmerjen za fotografiranje. FOTO: Janez Eržen, Delo

Na koncertu Potujoča muzika namreč nastopijo najboljši izbrani zbori iz vse Slovenije, letos jih je bilo trinajst, ki od septembra koncertni program vadijo pod vodstvom svojih zborovodij. Na dan koncerta jih v Cankarjevem domu prevzameta dva vrhunska dirigenta, ki imata na razpolago zgolj eno vajo, da upojeta tako veliko množico.
 

Psiček nima repa več


Tokrat sta zahtevno nalogo z odliko opravila Damijan Močnik in Rahela Durič, ki sta polnoštevilno občinstvo navdušila ne le s suverenim vodenjem koncerta, temveč tudi s humornimi in zabavnimi vložki, publiko pa sta sta spretno naučila tudi nekaj enostavnih odlomkov pesmi, tako da je vsa dvorana zapela in zaploskala skupaj s pevci.

Koncert se je začel slovesno, z nekaj skladbami, posvečenimi Sloveniji, Vrabčevo uglasbitvijo Zdravljice, Mojo deželo Janija Goloba in Avsenikovim Viharnikom v krstni izvedbi za mladinski zbor. Sledile so jazzovsko obarvane Poljske cvetlice II Patricka Quaggiata in živahna skladba Ja mladega skladatelja Mateja Kastelica v krstni izvedbi, ki jo je vodila Rahela Durič in pri tem pokazala smisel za humor, ko je k sodelovanju povabila publiko.

Z Damijanom Močnikom in zborom je vsa dvorana zapela Štirje fantje špilajo. FOTO: Janez Eržen, Delo
Z Damijanom Močnikom in zborom je vsa dvorana zapela Štirje fantje špilajo. FOTO: Janez Eržen, Delo
V res izjemnem vzdušju se je koncert nadaljeval z zahtevnimi tujimi skladbami, v zaključnem delu, ki ga je vodil Močnik, pa so se pevcem na odru pridružili glasbeniki skupine Volk Folk in Janez Jocif in predstavili manj običajne inštrumente, na primer dude, strunsko lajno, fujaro in oprekelj. V tem delu so pevci in spremljajoči glasbeniki zaigrali in zapeli venček slovenskih ljudskih pesmi, ki so bile v tej priredbi krstno izvedene. Na povabilo dirigenta Močnika je občinstvo glasno in suvereno sodelovalo pri šaljivih ljudskih skladbah Psiček nima repa več in Štirje fantje špilajo, koncert pa se je zaključil z navdušenim petjem in topotanjem.
 

Izdajo notni zvezek


Koncert je del projekta Potujoča muzika, ki ga vsaki dve leti organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, njegov namen pa je popularizacija mladinskega zborovskega petja. Kot je povedala Mihela Jagodic, producentka za zborovsko glasbo JSKD, v okviru projekta povabijo slovenske skladatelje, da pišejo skladbe tudi za mladinske zbore, to je starostna skupina med 11 in 15 leti, saj tovrstne literature pri nas primanjkuje.


Rezultat je notni zvezek novih skladb, ki izide ob tej priložnosti, v njem pa je okoli deset pesmi. Nekatere krstno izvedejo prav na koncertu. Mladi pevci so napovedali tudi izjemen zborovski dogodek, ki ga bo Slovenija gostila leta 2021, festival Europa Cantat. To je največji zborovski festival v svetovnem merilu, vsaka tri leta v izbranem evropskem mestu poteka že od leta 1963, v mesto gostitelja pa privabi več kot 4000 raznovrstnih glasbenikov z vsega sveta. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije