Ob nedeljah nič več v trgovino? Prva ovira je padla

Predlog o zapiranju trgovin ob nedeljah je podprlo 68 poslancev, proti jih je bilo 15.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Igor Zaplatil, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Igor Zaplatil, Delo

Poslanci so danes v državnem zboru (DZ) izglasovali, da je predlog Levice o zapiranju trgovin ob nedeljah primeren za nadaljnjo obravnavo. Navzočih je bilo 85 poslancev, za je glasovalo 68, proti pa 15 poslancev, je po glasovanju povedal predsednik DZ Igor Zorčič.

To pomeni, da se zakonodajni postopek nadaljuje (če tega sklepa ne bi sprejeli, bi bil zakonodajni postopek končan). »Po izteku 15-dnevnega roka za vložitev zahteve za splošno razpravo oziroma takoj, ko DZ zaključi splošno razpravo in sprejme sklep, da je predlog zakona primeren za nadaljnjo obravnavo, predsednik DZ določi matično delovno telo in mu dodeli predlog zakona v obravnavo,« je postopek opisan na spletni strani DZ. Pristojen je odbor za gospodarstvo.

Sledijo še druga in tretja obravnava in pa glasovanje o zakonu.

Luka Mesec, koordinator Levice FOTO: Leon Vidic, Delo
Luka Mesec, koordinator Levice FOTO: Leon Vidic, Delo
Ob nedeljah doma

Iz Levice so po glasovanju sporočili: »Če bo predlog dobil potrditev tudi na drugi obravnavi, bo več kot 100.000 prodajalkam in prodajalcem ter povezanim poklicem omogočena pravica do prostega časa, preživljanja časa z družino in priložnost za regeneracijo pred novim delovnim tednom.«

TZS v skrbeh

Takoj po glasovanju je Trgovinska zbornica Slovenije (TZS) poslala odziv: »Predvsem nas skrbi dejstvo, da se pomembne odločitve očitno sprejemajo v politični razpravi s pomanjkanjem socialnega dialoga déležnikov.« Izpostavili so še, da so vsi učinki epidemije koronavirusne bolezni 19 sploh še niso pokazali.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije