Ob 440-letnici bodo v Lipici prenovili hotel

Kobilarna Lipica maja praznuje visok jubilej. Hotel Maestoso bo prve goste sprejel na začetku prihodnjega leta.
Fotografija: Znova vabi obiskovalce. FOTO: Arhiv Kobilarne Lipica
Odpri galerijo
Znova vabi obiskovalce. FOTO: Arhiv Kobilarne Lipica

V dneh, ko Kobilarna Lipica z več kot 300 lipicanci znova vabi obiskovalce, se hkrati s tem začenja pomembna naložba, prenova hotela Maestoso. Hotel s štirimi zvezdicami superior, 139 sobami, petimi kongresnimi dvoranami, notranjim in zunanjim bazenom ter kreativno zasnovanim velnes centrom bo prve goste sprejel na začetku leta 2021.

Kras podoben Španiji

Kobilarna Lipica maja praznuje 440-letnico delovanja. Žal je pandemija koronavirusne bolezni prekrižala dogodke, s katerimi so želeli proslaviti visoki jubilej. »Smo se pa v jubilejnem letu razveselili novice, da je Slovenija konec marca v imenu osmih sodelujočih držav sekretariatu Unesca v Parizu oddala večnacionalno nominacijo nesnovne dediščine tradicije rej lipicancev za vpis na reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Kobilarna Lipica je s celotnim posestvom, stavbno dediščino, lipiško kulturno krajino in lipicanci kulturni spomenik državnega pomena že od leta 1996, ko je bil sprejet zakon o njej,« so sporočili iz Lipice.


Interier bo unikaten. FOTO: Arhiv Kobilarne Lipica
Interier bo unikaten. FOTO: Arhiv Kobilarne Lipica
Kobilarna Lipica je ena najstarejših na svetu in rojstni kraj lipicancev. Tradicija vzreje belih konj že 440 let živi sredi edinstvene kraške pokrajine ter je eden najlepših naravnih in kulturnih spomenikov Slovenije. Zgodovina Kobilarne Lipica je tesno povezana s Habsburžani, ki so kar 650 let vladali obsežnemu delu baročne Evrope. Konji – še posebno je bil idealen španski – so bili v tistem času ključna strateška dobrina, zato so bili za Habsburžane izjemnega pomena. Kras je po svoji zemlji in podnebju zelo podoben Španiji, zato ni bila presenetljiva odločitev nadvojvode Karla, da za dvorno kobilarno leta 1578 izbere prav na tem območju zapuščeni letni dvorec tržaškega škofa. Že 19. maja 1580 je podpisal pogodbo o prevzemu posesti, to pa tudi pomeni začetek delovanja Kobilarne Lipica.

Začeli s 30 konji

Leta 1581 so v Španiji kupili 24 plemenskih kobil in šest plemenskih žrebcev. Po končanih obnovitvenih delih leta 1585 je prvi upravnik kobilarne Franc Jurko sporočil nadvojvodi, da je obstoj kobilarne zagotovljen. V času cesarja Jožefa (1705–1711) so v Lipici začeli graditi nove objekte: hlev za plemenske žrebce (Velbanco) in cerkev s kaplanijo, hkrati pa so začeli urejati še travnike, poti in gozdove.

Direktor Holdinga Kobilarna Lipica Matej Oset. FOTO: Arhiv Kobilarne Lipica
Direktor Holdinga Kobilarna Lipica Matej Oset. FOTO: Arhiv Kobilarne Lipica
V letu 1729 so na Dunaju začeli graditi jahalno šolo za potrebe dvornih ceremonialov, ki je kmalu postala svetovno znana. Leta 1735 je na slavnostnem odprtju dvorne jahalnice na Dunaju že nastopilo 54 lipiških žrebcev. Lipiška kobilarna se je občutno razširila z nakupom novih posesti pri Postojni: Poček, Bile in Prestranek.

V času vladavine cesarice Marije Terezije (1740–1780) se je izoblikoval lipicanec, kot ga poznamo danes. Kobilarna je v vsej svoji zgodovini doživljala številne vzpone in padce, a je ostala zvesta svojemu osnovnemu poslanstvu. To se kaže tudi pri prenovi hotela.


»S svojo drzno podobo bo novi hotel Maestoso sledil značilnostim Krasa in lipiške tradicije ter najsodobnejšim svetovnim trendom. Z unikatnim interierjem bo gostom ponudil priložnost za sproščen oddih v stiku z naravo, obenem pa jih bo popeljal v svet konj in konjeništva ter jih pritegnil k doživljanju Krasa,« so povedali v Lipici.

Prenova do konca leta

Direktor Holdinga Kobilarna Lipica Matej Oset o projektu, ki se je začel v teh dneh, pojasni: »Prenova hotela Maestoso je ena osrednjih prioritet Kobilarne Lipica v letu 2020, ko kobilarna praznuje 440. obletnico. Prepričani smo, da bo v prihodnje veliko več zanimanja za zelene destinacije s poudarkom na aktivnem in zdravem preživljanju prostega časa v naravi, kar je za Kobilarno Lipica ugodno. V Lipici sledimo definiciji trajnostnega oziroma zelenega turizma, ki je odgovorni turizem, hkrati pa je prenova hotela Maestoso zaokrožitev ponudbe in utrjevanje vloge Lipice kot generatorja turizma v regiji.«

Hotel bo v stilu Lipice. FOTO: Arhiv Kobilarne Lipica
Hotel bo v stilu Lipice. FOTO: Arhiv Kobilarne Lipica

Cilj Holdinga Kobilarna Lipica je dokončati prenovo do konca leta. Tako bo lahko kobilarna prihodnje leto odlično začela turistično sezono, obenem pa bo turistična sezona v Lipici trajala vse leto.

Vrednost del za prenovo in dograditev hotela znaša nekaj več kot 6,8 milijona evrov. Holding Kobilarna Lipica bo v kratkem objavil tudi javno naročilo za prenovo bazenskega in velnes kompleksa ter javno naročilo za opremo celotnega hotelskega, bazenskega in velnes kompleksa. Z naložbo bo oplemenitil sredstva, ki so mu bila za namen prenove hotela Maestoso zagotovljena kot ustanovni kapital.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije