NOČEJO GNEČE

Ob 1. novembru na grobove? Preberite, kaj pravijo na občinah

V spremenjenih razmerah zaradi koronavirusa zdravstveni delavci in politika pozivajo, da ostanemo doma. Občine vseeno zagotavljajo več parkirišč ob pokopališčih.
Fotografija: Raje prižgimo virtualno svečko. FOTO: Dejan Javornik 
Odpri galerijo
Raje prižgimo virtualno svečko. FOTO: Dejan Javornik 

Praznik vseh svetih ali dan spomina na mrtve, 1. november, je v Sloveniji tradicionalno praznik, ko se zbirajo družine, ko se obiskuje prijatelje in množično roma na grobove. Letos bo zaradi koronavirusa vse drugače. Vlada je sicer sprejela odlok, ki omogoča prehajanje občine z namenom urejanja groba, a le ob dokazovanju lastništva (najemnik ali plačnik najema za grob) in to le ena oseba. Kar pomeni, da ne morejo tri osebe oditi v drugo občino z namenom, da uredijo isti grob. 

Prav tako vsi zdravniki, epidemiologi, infektologi, vlada odsvetujejo obiskovanje grobov na 1. november, da ne bi prišlo do »mešanja« oseb različnih gospodinjstev  in s tem nadaljnega širjenja virsua sars-cov2. 


Ne pozabite na maske

Pogrebno podjetje Maribor opominja svoje občane, da je na pokopališču obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza tudi na pokopališčih kot to velja za vsa gibanja in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih. Upoštevati je potrebno zadostno medosebno razdaljo. »Praviloma na pokopališča prihajajo starejše generacije, ki so v tem trenutku najbolj izpostavljene in najbolj ogrožene, zato se priporoča, da se v izogib gneči konec tedna, obiske grobov opravi pred dnevom spomina na mrtve ali pa po 1. novembru,« še dodajajo v sporočilu. Dodajajo, da obstajajo tudi drugačne možnosti spomina na preminule: »V času, ko je druženje omejeno in se bomo tudi obiska pokopališča verjetno udeležili v manjšem številu, lahko sožalje izrečemo tudi na drugačen in alternativen način, morda s prižigom virtualne svečke
 

Brezplačno parkiranje v Ljubljani

V Mestni občini Ljubljana je kot vsako leto zagotovljeno brezplačno parkiranje v neposredni bližini pokopališča Žale in drugih pokopališč v Ljubljani med 26. oktobrom in 1. novembrom.  »Po pokopališču Žale do vključno 1. novembra 2020 vozita dva Kavalirja, ki sta namenjena predvsem tistim, ki težje hodijo. Kavalirja vozita med 9. in 17. uro, ustavite ju lahko na njuni poti po Žalah ali pokličete na številko 031 666 332.«

 
Celebus ne bo vozil

Iz Celja sporočajo, da: »Letos spominskih komemoracij zaradi ukrepov za preprečitev širjenja virusa ne bo. Bodo pa delegacije Mestne občine Celje v četrtek, 29. oktobra, položile vence, in sicer v Starem piskru ob 11. uri, na pokopališču Teharje ob 12.20. uri in ob grobnici Golovec ob 13. uri. V tem tednu bomo obiskali grobove pokojnih častnih meščanov.«  Poleg tega bo med vikendom spremenjen prometni režim v okolici pokopališča Teharje in Mestnega pokopališča Celje. Tako bodo določene zapore cest. Promet bodo pomagali usmerjati redarji, Celebus ne bo vozil.

Podobno je v drugih občinah po Sloveniji, kjer pozivajo svoje občane, da spoštujejo ukrepe za zajezitev virusa.

Imate zgodbo za nas? Pišite nam.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije