STA

O STA na izredni seji, poslanci o finančnem izčrpavanju v petek

Pobudo in zahtevo za sklic izredne seje DZ so pripravili v poslanski skupini SAB.
Fotografija: Sedež STA. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Sedež STA. FOTO: Jure Eržen, Delo

Državni zbor se bo v petek sestal na izredni seji, na kateri bo na zahtevo dela opozicije razpravljal o finančnem izčrpavanju STA od vlade. V opoziciji od vlade zahtevajo, da takoj izpolni svojo zakonsko obveznost do STA in v roku treh dni zagotovi financiranje javne službe STA.

Preberite še: 
image_alt
Veselinovič odstopil: Ne bom sodeloval pri teptanju novinarske avtonomije


Pobudo in zahtevo za sklic izredne seje DZ v zvezi z »načrtnim finančnim izčrpavanjem hrbtenice slovenskega novinarstva STA s strani vlade« so pripravili v poslanski skupini SAB. Podpise pod zahtevo za sklic izredne seje DZ pa so poleg prvopodpisane Alenke Bratušek (SAB) prispevali še opozicijski poslanci SAB, LMŠ, SD, Levice in poslanske skupine nepovezanih poslancev.

Za to potezo so se odločili po odstopu direktorja STA Bojana Veselinoviča, ki je odstopil po neuspešnih pogovorih z direktorjem vladnega urada za komuniciranje Urošem Urbanijo o pogodbi o javni službi v letu 2021. Kot je tedaj pojasnil Veselinovič, ne more pristati na pogoje, s katerimi predstavnik vlade izsiljuje plačilo za javno službo, ter dodal, da pri »teptanju novinarske avtonomije ne bo sodeloval«.

Preberite še: 

V opozicijskih poslanskih skupinah so v zahtevi za sklic izredne seje spomnili, da STA že vse letošnje leto opravlja javno službo brez državnega financiranja. Ker je agencija tik pred finančnim zlomom, ne vedo, komu je to v interesu in kaj je v ozadju. Poudarili so še, da je STA vedno poročala verodostojno, objektivno in brez vrednostnih sodb.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije