Nujno varstvo otrok? Potrebujete potrdilo delodajalca

Za koriščenje nujnega varstva otrok bo zaposleni potreboval izjavo.
Fotografija: Šolarji od 1. do 5. razreda lahko gredo v organizirano varstvo. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Šolarji od 1. do 5. razreda lahko gredo v organizirano varstvo. FOTO: Jure Eržen, Delo

Ministrstvo za izobraževanje je določilo pogoje, pod katerimi bodo v lokalnih skupnostih organizirali nujno varstvo otrok tistih staršev, ki bodo še naprej dolžni opravljati svojo službo. Da bo lahko koristil nujno varstvo za otroke, bo zaposleni potreboval pisno izjavo svojega delodajalca. Varstvo bo organizirano le za učence od 1. do 5. razreda.

Odredba določa, da za organizacijo nujnega varstva poskrbi vsaka občina sama, o tem se dogovorijo župan, poveljnik civilne zaščite in ravnatelj šole.


Je vaše delo nujno za delovanje države?

Starši morajo predložiti pisno izjavo delodajalca, pri katerem so zaposleni, da opravljajo delo, ki je pomembno za delovanje družbe in države v izrednih razmerah. To so zdravstveni delavci, zaposleni v civilni zaščiti, vojski in policiji ter v drugih službah, ki so pomembne za oskrbo prebivalstva.

Pogoj, da se lahko učenec vključi v nujno varstvo, pa je, da je zdrav in ne kaže znakov bolezni.

Ravnateljem do 19. marca prepuščajo tudi možnost, da varstvo odobrijo zgolj na podlagi ustne izjave starša ali tudi brez dokazila, če osebo poznajo. Po tem datumu pa bo potrebna pisna izjava.

Podatke o številu učencev, ki bodo potrebovali nujno varstvo, je dolžan pridobiti vsak ravnatelj sam. Na kateri šoli v občini bo fizično potekalo nujno varstvo, pa določi lokalna skupnost.


Varstvo izvajajo strokovni delavci

Za nujno varstvo učencev morajo biti zagotovljeni prostori in oprema, ki zagotavljajo varnost učencev, varstvo pa lahko izvajajo strokovni delavci, v skrajnem primeru tudi drugi delavci, za katere to delo odredi ravnatelj šole, določa odredba.

Če pride do takšne situacije pri starših, ki imajo otroka vključenega v šolo s prilagojenim programom ali v zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, starši o tem obvestijo poveljnika civilne zaščite in ministrstvo.

Na ministrstvu šolam priporočajo, da delavci učence sprejemajo pred šolskim objektom. Vsak dan bodo morali učencem ob prihodu izmeriti temperaturo. V primeru, da kažejo znake bolezni, pa bodo zanje morali zagotoviti izolacijo in takoj obvestiti starše, ki morajo priti po otroka.
 

Preberite še:

Vsa Slovenija bo doma
Obvarujte ljudi okrog sebe, namesto da se križem kražem gibate in ogrožate
Ko koronavirus napade: »Zalije pljuča in ne morete dihati. Tako ljudje umirajo« (VIDEO)

Odredba med drugim določa, da se v primeru vidnih znakov okužbe temperatura izmeri tudi staršem. 

Z zaprtjem šol lahko delavci, katerih narava dela to omogoča, po odredbi ravnatelja delo opravljajo tudi na domu. V tem primeru je delavec dolžan voditi evidenco opravljenih ur.

Zaposleni v šoli, ki bodo ostali na delu, pa so dolžni uporabljati vso zaščitno opremo, na primer maske in razkužila, še določa odredba.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije