ODLOK O IZJEMAH

Novost za cepljene pri karanteni: vlada je črtala obdobje trajanja zaščite

Posvetovalna skupina je sklenila, da je trajanje zaščite po cepljenju neomejeno, dokler ne bodo znana nova dejstva in bo jasno, kdaj je potreben poživitveni odmerek.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Shironosov, Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Shironosov, Getty Images, Istockphoto

Cepljenim po visoko tveganem stiku ne bo treba v karanteno ne glede na to, kdaj so bili cepljeni, tako je danes na dopisni seji sklenila vlada. Vlada je na današnji seji izdala odlok o spremembi odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni covid19.

V sporočilu za javnost so zapisali, da so se za spremembo odločili na podlagi predloga Nijz. O trajanju zaščite pa je razpravljala septembra tudi posvetovalna skupina za cepljenje, ki je podala svoje mnenje. 

»Predlog odloka o spremembi odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni covid19 temelji na predlogu Nacionalnega inštituta za javno zdravje, da se v odloku o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni covid 19 črta obdobje trajanja vzpostavitve zaščite po cepljenju proti covidu 19, ki je bilo določeno na devet mesecev. O trajanju zaščite po cepljenju proti covidu 19 je 20. 9. 2021 razpravljala posvetovalna skupina za cepljenje, ki deluje kot svetovalno telo Nacionalnega inštituta za javno zdravje na področju cepljenja, in sklenila, da trajanje zaščite po cepljenju velja neomejeno, dokler ne bodo znana nova dejstva in bo jasno kdaj je potreben poživitveni odmerek.«

Dodali so še, da odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Poleg tega so na seji sklenili še, da naročene odmerke cepiva proti covidu proizvajalca Astrazeneca, ki še niso bile dostavljene v Slovenijo, donirajo v program COVAX.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas