LPP

Novost v Ljubljani še pred koncem leta: prihaja takšno plačevanje vozovnic za avtobus

Ključen korak nove plačilne rešitve je povečevanje dostopnosti mestnega potniškega prometa.
Fotografija: V Ljubljani bo do konca leta do vozovnice za avtobus mogoče priti tudi s plačilno kartico. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
V Ljubljani bo do konca leta do vozovnice za avtobus mogoče priti tudi s plačilno kartico. FOTO: Jože Suhadolnik

Ljubljanski potniški promet (LPP) bo do konca leta uporabnikom javnega potniškega prometa omogočil plačevanje vozovnic za avtobus s plačilno kartico. Kot je izpostavil namestnik direktorja LPP Rok Vihar, je ključen korak nove plačilne rešitve povečevanje dostopnosti mestnega potniškega prometa. Če so se leta 2009 v LPP odločili za premik od gotovinskega plačevanja do plačevanja s sredstvi, ki so bila naložena na nekem fizičnem nosilcu oz. kartici Urbana, se bodo zdaj ta sredstva premaknila v področje virtualnega, je na dogodku v Ljubljani orisal Vihar.

image_alt
Končno tu: bolj uporabna urbana

Ob tem je spomnil, da so pred kratkim javnosti kot rezultat prilagoditve tehnološkemu razvoju skupaj s partnerji že predstavili novo aplikacijo Urbana, ki uporabnikom omogoča številne nove funkcionalnosti - med drugim jim olajša nalaganje finančnih sredstev na virtualno kartico Urbana ter izboljšuje dostop do informacij o prihodih avtobusov ter načrtovanju poti.

Ključen korak nove plačilne rešitve je povečevanje dostopnosti mestnega potniškega prometa. FOTO: Črt Piksi
Ključen korak nove plačilne rešitve je povečevanje dostopnosti mestnega potniškega prometa. FOTO: Črt Piksi

Po besedah direktorja podjetja Margento R&D Žige Schmidta pa so želeli z novo aplikacijo, ki ima trenutno 38.000 uporabnikov, na prvo mesto postaviti uporabnika storitev, ki je s tem dobil možnost uporabe različnih storitev, med drugim možnost virtualizirane turistične kartice Urbana. Kritike glede aplikacije so zelo pozitivne, kar je dober obet za prihodnost, je ocenil in napovedal, da se bodo v prihodnjih letih osredotočili še na integracijo drugih storitev, kot je uporaba električnih polnilnic in e-koles.

Kot je še dejal Vihar, pa plačevanje vozovnic neposredno s plačilno kartico tistemu z aplikacijo Urbana ne bo predstavljalo konkurence, temveč gre po njegovem mnenju za komplementarno rešitev. 

Enostavnost uporabe

Da bo nova možnost plačevanja vozovnic javnega mestnega prometa ljudem prinesla predvsem enostavnost uporabe, pa je na dogodku izpostavil ljubljanski podžupan Rok Žnidaršič. Po njegovih besedah tudi sicer predstavlja pomemben trenutek v popularizaciji javnega prometa v Ljubljani, na račun katerega je mogoče slišati mnogo kritik. 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije