ZA MLADOSTNIKE IN MLADOSTNICE

Še letos novost glede cepljenja v Sloveniji? To predlaga NIJZ

Program cepljenja za letošnje leto vsebuje nekatere novosti.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Blaz Samec
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Blaz Samec

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so na ministrstvo za zdravje poslali predlog programa cepljenja in zaščite z zdravili za leto 2023, ki vsebuje nekatere novosti. Na inštitutu med drugim predlagajo, da se sredstva za cepljenje proti HPV zagotovijo za vsaj eno dodatno generacijo fantov.

Ob tem so na NIJZ spomnili, da so pri Zagovorniku načela enakosti NIJZ in ministrstvu za zdravje priporočili, da omogočita cepljenje proti humanim papilomavirusom (HPV) vsem mladostnikom in mladostnicam do 26. leta.

Dodatna generacija fantov v program cepljenja proti HPV

Po posvetu z izvajalci so na inštitutu predlagali, da se iz že zagotovljenih finančnih sredstev v program cepljenja proti HPV dodatno vključi vsaj ena dodatna generacija fantov (1. letnik srednje šole), po možnosti pa še ena (3. letnik srednje šole).

Na NIJZ predlagajo tudi proučitev predloga sekcij za primarno pediatrijo in za šolsko, študentsko in adolescentno medicino, ki se strinjata z vključitvijo dodatne generacije v 1. in 3. letniku, menita pa, da bi bilo treba omogočiti cepljenje tudi vsem ostalim fantom, tako kot velja za dekleta, za kar bi bilo treba zagotoviti dodatna finančna sredstva in cepivo.

Cepljenje proti covidu-19 v ostale programe cepljenja

V predlog programa cepljenja za leto 2023, o katerem bodo imeli zadnjo besedo na ministrstvu za zdravje, je NIJZ vključil tudi predlog, da se cepljenje proti covid-19 vključi tudi v ostale programe oz. poglavja programa cepljenja.

Predlagajo tudi, da se za najbolj ranljive, imunsko oslabljene paciente zagotovi cepljenje proti pasovcu z rekombinantnim cepivom proti pasovcu (Shingrix).

V skladu s sklepom posvetovalne skupine za cepljenje na NIJZ predlagajo, da se določenim skupinam z največjim tveganjem za invazivne pnevmokokne okužbe, ki jim v skladu z nacionalnimi priporočili pripada cepljenje proti pnevmokoknim okužbam s konjugiranim in polisaharidnim cepivom v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja, omogoči cepljenje z 20-valentnim konjugiranim cepivom v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Cepljenje proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju leto prej

Zaradi nove časovnice sistematskih pregledov v letu 2023 in 2024 so na NIJZ predlagali tudi, da se cepljenje proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju iz 3. premakne v 2. razred osnovne šole.

Predlagali so tudi, da se obvezno cepljenje dijakov v srednji šoli, ki je do sedaj potekalo s cepivom proti tetanusu, zamenja s cepivom proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju.

Cepljenje s tretjim odmerkom proti hepatitisu B pa bi se po predlogu inštituta iz 1. razreda premaknilo v 2. razred.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije