KORONAVIRUS

Nov izbruh: vse več okuženih v domu starejših v Vipavi

Objavljeno 05. julij 2020 17.52 | Posodobljeno 05. julij 2020 20.00 | Piše: STA, Š. R.

Po današnjih testiranjih je pozitivnih še pet stanovalcev in en zaposleni.

Fotografija je simbolična. FOTO: Uroš Hočevar
Koronavirus je znova vdrl tudi med najbolj ogroženo skupino. Novo žarišče virusa pri nas je namreč postal dom starejših v Vipavi. Sprva so poročali o devetih okuženih, nova testiranja pa so pokazala, da je pozitivnih na novi koronavirus že 15 oseb, od tega devet stanovalcev in šest zaposlenih.

»Danes zjutraj smo testirali 20 stanovalcev in 19 zaposlenih, popoldne smo testirali še nekaj zaposlenih in več stanovalcev, rezultate pa pričakujemo zvečer ali jutri zjutraj,« je povedal direktor doma Martin Kopatin. Novo skupino stanovalcev bodo testirali v ponedeljek zjutraj, kar najhitreje pa bi radi testirali vse stanovalce in zaposlene.

Na infekcijsko kliniko

Štiri stanovalce centra so odpeljali v ljubljansko infekcijsko kliniko, za pet danes odkritih okuženih stanovalcev še urejajo sprejem v bolnišnico.

»Nobeden od stanovalcev nima hujših znakov bolezni, le dva med njimi sta imela rahlo povišano temperaturo, vsi drugi pa niso imeli nikakršnih znakov bolezni,« je še povedal Kopatin. Na današnjem sestanku v šempetrski bolnišnici so se sicer pogovarjali, da bi v bolnišnico sprejeli tiste stanovalce iz vipavskega centra, ki so sicer okuženi, vendar niso huje zboleli. »Vendar potrditve bolnišnice še nismo prejeli.«

Prva okužba v petek

Prvo okužbo so v Centru starejših Pristan Vipava potrdili v petek pri enem od stanovalcev centra. V soboto so okužene stanovalce premestili na infekcijsko kliniko v Ljubljani, vse okužene zaposlene pa so napotili v karanteno. Prav tako so v karanteni tisti zaposleni, ki so bili doslej na testih na koronavirus negativni, a so bili v stiku s potrjeno okuženimi. Danes je bilo pred potrditvijo novih okužb v karanteni 11 zaposlenih iz centra. Vir okužbe še ni znan.

To so prvi primeri okužb z novim koronavirusom v tem centru in nasploh prvi primeri okužb v občini Vipava. V Centru starejših Pristan so po besedah direktorja imeli pripravljen načrt za takšne primere, tako da so takoj uvedli drugačno organizacijo dela z vso potrebno zaščitno opremo in vsemi predvidenimi izolacijami po conah.

V centru imajo sicer skupno 108 stanovalcev in 45 zaposlenih.

Preberite še:

V soboto 21 potrjenih okužb, ukrepe kršijo tudi politiki​

Zoran Janković mora v karanteno
 
Deli s prijatelji