Novo o koronavirusu: Možno, da je virus med nami

V Sloveniji ni potrjene okužbe s koronavirusom.
Fotografija: Za zdaj je bilo testiranih 218 oseb. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Za zdaj je bilo testiranih 218 oseb. FOTO: Shutterstock

Slovenija je še vedno v pričakovanju novic o koronavirusu. Predstavniki ministrstva za zdravje so na tiskovni konferenci sporočili, da ni razloga za paniko in da so pripravljeni na morebitne potrjene primere. So v polni pripravljenosti in danes so posodobili navodila za zdravnike glede organizacijskega vidika obravnave pacienta s sumom na okužbo. Navodila lahko najdete na tej povezavi. Tam so točno napisana navodila in postopki. Poudarili so, da vsi s sumom na bolezen po telefonu obvestijo bolnika.

Preberite tudi:
V Novi Gorici pripravljeni na koronavirus, v igralnicah zavračajo obiskovalce
Panika vse večja: okuženi tudi v Trstu, v Sloveniji narašča število testov


V Sloveniji je bilo danes do 18. ure opravljenih 255 testiranj, vsa pa so bila negativna, je zapisano na spletnih straneh vlade. Sproti posodabljajo tako imenovano definicijo primera. Še vedno je povečana nevarnost okužb tistih, ki so potovali po ogroženih območjih. Javnost bo obveščena o vseh nadaljnjih ukrepih in morebitnih okužbah.

Slovenija ima na voljo enake teste, kot jih uporabljajo vse evropske države. Testiranje je na voljo 24 ur dan. »Možno je, da je virus med nami, vendar so lahko znaki tako blagi, da ne povzroča težav,« je povedala Nina Pirnat, direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Medtem pa pri naših sosedih število okuženih narašča. Na Hrvaškem je potrjeno okuženih sedem ljudi, število smrtnih žrtev po svetu se približuje številki 3000. V Italiji se je v nedeljo število okuženih povečalo na 1694. Virus je zahteval 41 življenj, pozdravilo pa se je 83 ljudi. V deželi Furlanija in Julijska krajina, ki meji na Slovenijo, je po zadnjih podatkih devet potrjenih okužb s koronavirusom. Štirje so v Vidmu, trije v Trstu in dva v Gorici. O prvem primeru okužbe poročajo tudi s Sardinije.

 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije