OBOLELI NECEPLJENI

Novih primerov ošpic ni ne konca ne kraja

Število potrjenih primerov ošpic se je povzpelo.
Fotografija: Ošpice so se spet pojavile v Sloveniji. Razlog? Necepljeni ljudje. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Ošpice so se spet pojavile v Sloveniji. Razlog? Necepljeni ljudje. FOTO: Getty Images, Istockphoto

V Sloveniji so letos po navedbah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) potrdili 40 primerov ošpic pri slovenskih prebivalcih in dva pri tujcih. Nazadnje so ošpice potrdili pri malčku. V Zdravstvenem domu Škofja Loka pričakujejo izvide še štirih testov, je pojasnil direktor Aleksander Stepanović.


Prvi primer iz Belgije

V novembru in decembru je NIJZ zabeležil 22 zbolelih z ošpicami. V štirih primerih je šlo za otroke. Prvi primer je bil vnesen iz Belgije, od njega se je bolezen prenesla še na šest oseb. Prek enega teh se je okužilo še dodatnih deset ljudi, medtem ko gre v enem primeru le za verjetno povezavo s tem izbruhom.

V drugem izbruhu, ki ga je obravnaval NIJZ v zadnjem času, so zbolele tri osebe. Poleg dveh izbruhov so zabeležili še en posamičen primer, za katerega ni znan vir okužbe.
 

Preberite še:

Z ošpicami v stiku s 500 ljudmi
Zaradi ošpic že dvakrat morali zapreti ZD Škofja Loka
Država svetuje: Izobesite rdeče zastave, imamo epidemijo najbolj kužne bolezni

Večina okuženih je iz Gorenjske, povezani so z izbruhom v podjetju Knauf Insulation iz Škofje Loke. V tamkajšnjem zdravstvenem domu so danes obravnavali en sum ošpic, v sredo pa tri. Izvide laboratorijskih analiz kužnin še čakajo, je pojasnil Stepanović.

Med letošnjimi primeri ošpic je sedem otrok, pet jih je mlajših od pet let. Med 40 zbolelimi je bilo osem cepljenih z dvema odmerkoma, dva z enim odmerkom, devet je bilo necepljenih, za ostale zbolele pa ni podatkov o cepljenju. Od zbolelih otrok noben ni bil cepljen proti ošpicam.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije