NOVE ODBAVČITVE

Novi zakon o dohodnini buri duhove: bodo šle najemnine v nebo?

Državni zbor je sprejel novelo zakona o dohodnini, ki prinaša spremembe tudi na področju oddajanja nepremičnin.
Fotografija: Kakšne bodo najemnine z novim letom? FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Kakšne bodo najemnine z novim letom? FOTO: Shutterstock

Državni zbor je z glasovi poslancev Svobode, SD in Levice potrdil novelo zakona o dohodnini, ki bo ustavila postopno zviševanje splošne olajšave do leta 2025 ter odpravila nekatere razbremenitve, potrjene spomladi v času prejšnjega sklica parlamenta. Stopnja dohodnine, ki se plačuje od dohodka iz oddajanja premoženja v najem in je za letos določena pri 15 odstotkih, se bo zvišala na 25 odstotkov.

V razpravi so številni poslanci izražali zaskrbljenost, da se bodo zaradi tega najemnine zvišale. Veliko najemodajalcev se je v zadnjih mesecih odločilo za dvig najemnine, saj se draži praktično vse, tudi 11-odstotne inflacije ni več mogoče spregledati, na drugi strani pa je povpraševanje še vedno veliko. 

Do konca leta 2021 je veljala obdavčitev najemnin po 27,5-odstotni stopnji, v davčno osnovo pa se je štelo 85 odstotkov prihodkov. Letos je v veljavi različica, kjer so najemnine obdavčene po 15-odstotni stopnji, v osnovo pa se všteva 90 odstotkov prihodkov. Zdaj pa so za prihodnje leto napovedane nove davčne spremembe. Ker je bil predlog potrjen, bo veljala 25-odstotna obdavčitev najemnin, ohranila pa naj bi se osnova v višini 90 odstotkov prihodkov.

Kot lahko razberemo iz nove novele o dohodnimi, bi lahko bila prihodnje leto obdavčitev najemnin višja. To bi za najemodajalca pomenilo nižje neto najemnine. V primeru, ko je najemnina 1.000 evrov bruto, bo razlika 90 evrov. Nekatere zato skrbi, da bi lahko ob napovedanih spremembah prišlo do še dodatnega zvišanja najemnin na nepremičninskih trgih. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije