ANKETA DELA

Novi obraz v trdnem vodstvu, Janša po aferi strmoglavil

Če bi bile volitve minulo nedeljo bi suvereno zmagala Lista Marjana Šarca.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Lista Marjana Šarca (LMŠ) z 19,2-odstotno podporo ohranja trdno vodstvo pred SDS s 14,1 odstotka in SD s 13,4 odstotka podpore, kaže anketa Dela. Medtem ko je januarja še vodil SDS, se je vrstni red na vrhu spremenil po aferi z najetjem spornega posojila, zaradi katerega je računsko sodišče predlagalo sodišču obdolžilni predlog.

Če bi bile volitve minulo nedeljo, bi se v državni zbor uvrstile še stranke SMC (5,9 odstotka), NSi (5,5), Levica (4,9) in Desus (3,2), blizu je tudi SLS (2,5). Ker se dobre tri mesece pred parlamentarnimi volitvami pojavlja vse več novih strank in koalicij, so v anketi preverili tudi njihovo podporo. Med strankami z manj kot dvema odstotkoma podpore najbolje kaže SNS z 1,8-odstotno podporo, z 1,7 odstotka sledijo še Zeleni Slovenije, ki jih bo ta teden prevzel poslanec Andrej Čuš. Stranka Alenke Bratušek in Lista novinarja Bojana Požarja, ki je v anketi nastopila prvič, imata 1,6-odstotno podporo, Dobra država Bojana Dobovška bi dobila 1,4 odstotka podpore. Čeprav sta sile povezala Franc Kangler (NLS) in Aleš Primc (Glas za otroke) in nastopata pod imenom Združena desnica, se jima to ni obrestovalo, saj so v anketi koalicijo komaj zaznali.

Volitev se ne bi udeležilo 9,4 odstotka vprašanih, 6,5 odstotka jih je neopredeljenih, nobene stranke ne bi volilo 3,7 odstotka vprašanih, katero drugo stranko pa pet odstotkov. Nekoliko slabše so vprašani ocenili tudi delo vlade in DZ. Oba sta dobila srednjo oceno dela 2,46, prejšnji mesec je imela vlada oceno 2,56, DZ pa 2,58.

V marčnem barometru priljubljenosti je bila večina politikov ocenjena z nižjo oceno, razen Boruta Pahorja, ki ostaja pri ljudeh najbolje zapisan, Tanje Fajon in Lojzeta Peterleta. Velik padec ocene je zabeležil Marjan Šarec, ki je z drugega mesta zdrsnil na tretje, Violeta Bulc je četrta, Milan Brglez pa peti.

Lestvico priljubljenosti politikov zapuščata Zoran Janković in Janez Janša, ki je med vsemi dobil daleč najnižjo oceno. Prvega, denimo, več kot polovica vseh v anketi ocenjuje negativno, drugega pa skoraj dve tretjini vseh, ki so odgovarjali na vprašanja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije