DIGITALIZACIJA

Novega ministra bi slovenska vlada lahko dobila že v petek

Državni zbor bo glasoval o Andrijaniču.
Fotografija: Mark Boris Andrijanič. FOTO: Mavric Pivk, Delo
Odpri galerijo
Mark Boris Andrijanič. FOTO: Mavric Pivk, Delo

Državni zbor bo Marka Borisa Andrijaniča predvidoma v petek imenoval za ministra brez listnice, pristojnega za digitalno preobrazbo. Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec pričakuje zadostno število glasov že iz vrst koalicije. »Tudi v opoziciji, bi rekel, se strinjajo, da je digitalna preobrazba nujno potrebna za našo državo.«

Predsednik vlade Janez Janša je predlog, da Andrijanič postane minister brez resorja, ki bo usklajeval delo ministrstev pri digitalni preobrazbi Slovenije, v DZ poslal v ponedeljek. V ta namen se ustanavlja tudi služba vlade za digitalno preobrazbo, so ob tem sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Po Krivčevih besedah gre za smiselno nadaljevanje dosedanjih aktivnosti. »Digitalna preobrazba je praktično na prvem mestu, kar se tiče prihodnjih strategij, zato je tudi razumljivo, da je treba znotraj institucij na ravni vlade postaviti neko koordinacijo,« je dejal. Imenovanje ministra, ki bo usmerjal digitalni prehod znotraj posameznih resorjev, se mu zdi korak v pravo smer. »Računam, da bo to minister, ki bo imel pooblastila, da bo lahko koordiniral posamezna ministrstva na področju prehoda v digitalno družbo.« Andrijanič je po njegovem prepričanju primeren in sposoben kandidat.

Zaslišanje pred pristojnim odborom DZ naj bi bilo v petek dopoldne, popoldne pa že pričakuje, da bo mogoče sklicati izredno sejo DZ, na kateri bi kandidata potrdili. Morebitna podpora iz vrst opozicije bi Krivca sicer pozitivno presenetila, a pričakuje, da bo Andrijanič dobil zadosti glasov že iz vrst koalicije.

Novi minister bo prihajal iz kvote NSi, kar so na twitterju že potrdili tudi v stranki. Kot je dejal Krivec, se bo s tem na neki način uravnotežilo neravnovesje na ravni vlade, kar se tiče kvot.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije