BIOMETRIČNE OSEBNE IZKAZNICE

Nove osebne in zdravstvene kartice za Slovence: začetek izdaje prestavili

Elektronske osebne izkaznice bodo delovale tudi kot zdravstvene izkaznice.
Fotografija: V prihodnje bo osebna izkaznica postala nosilec digitalnega potrdila za elektronski podpis, delovala bo tudi kot zdravstvena izkaznica. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
V prihodnje bo osebna izkaznica postala nosilec digitalnega potrdila za elektronski podpis, delovala bo tudi kot zdravstvena izkaznica. FOTO: Blaž Samec, Delo

Vlada bo na današnji seji obravnavala predlog sprememb zakona o osebni izkaznici, ki predlaga kasnejši datum začetka izdaje biometričnih osebnih izkaznic. Prav tako bo obravnavala predlog zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma, s katerim bi v slovenski pravni red prenesli tri evropske zakonodajne akte.

Po navedbah vlade z omenjenim predlogom zakona uvajajo tudi izboljšave v delovanje sistema preprečevanja pranja denarja

Izkaznice bodo začeli izdajati marca

S predlaganimi spremembami zakona o osebni izkaznicami pa bi začetek izdaje biometričnih izkaznic z začetka prihodnjega leta prestavili na 28. marec 2022. Kritične razmere na trgu varnostnih tiskovin zaradi pandemije namreč vplivajo na podaljšanje rokov dobave materialov in zaščitnih elementov za izdelavo nove biometrične osebne izkaznice, pojasnjujejo na vladi.

image_alt
Preverite dokumente: ste med 194 tisočimi, ki jim letos potečejo?

Gre za nov tip osebne izkaznice, ki bo vsebovala več novih varnostnih elementov, med drugim biometrična podatka dveh prstnih odtisov pri osebah, starejših od 12 let, podobo obraza, QR-kodo in dodatne elemente za sodobno e-poslovanje, mogoče pa bo tudi povezovanje s kartico zdravstvenega zavarovanja.

Biometrične izkaznice bo izdelovalo podjetje Cetis, s katerim je vlada že podpisala pogodbo. Cena izdelave izkaznice bo približno 29 evrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije