NA PREHODU V RUMENO FAZO

Nova odpiranja? To je predlagala strokovna skupina

Vlada bo odločala v sredo.
Fotografija: Mateja Logar, vodja vladne posvetovalne skupine. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Mateja Logar, vodja vladne posvetovalne skupine. FOTO: Leon Vidic, Delo

Strokovna svetovalna skupina za covid 19 je že minuli teden predlagala podaljšanje epidemije, pogoji za to pa so še vedno izpolnjeni, je za STA dejala vodja skupine in infektologinja Mateja Logar. Se pa, če bodo tudi v sredo epidemiološki podatki ugodni, po njenih navedbah sproščajo pogoji za rumeno fazo in s tem povezano sproščanje ukrepov.

Vlada bo predvidoma na sredini seji, na kateri bo ponovno pretresala ukrepe za zajezitev koronavirusnih okužb, odločala tudi o podaljšanju epidemije. Tridesetdnevna epidemija, ki jo je vlada z odlokom razglasila 17. aprila, se namreč izteče v nedeljo. Pogoji za razglasitev epidemije ostajajo izpolnjeni, saj je 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev po zadnjih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) 408. Prav tako je hospitaliziranih več kot 250 covidnih bolnikov, in sicer 477, 131 na oddelkih intenzivne terapije. Eden od pogojev za razglasitev epidemije je namreč tudi več kot 50 bolnikov na oddelkih za intenzivno nego.
image_alt
Znano, kdaj naj bi Slovenci zaživeli (skoraj) normalno (VIDEO)

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb pa je glede na zadnje epidemiološke podatke padlo na 549. To pomeni, da Slovenije izpolnjuje pogoje za rumeno fazo sproščanja epidemioloških ukrepov.

Ob izpolnitvi obeh pogojev bo zaradi epidemioloških razmer in napovedi vlada v sredo razpravljala s posvetovalno skupino za covid 19. To je rekla Maja Bratuša, ki je vodila današnjo vladno novinarsko konferenco. Epidemiologinja Irena Grmek Košnik iz kranjske območne enote NIJZ je danes tudi potrdila, da so v strokovni skupini predlagali rahljanje ukrepov, a podrobnosti ni razkrila.

Sproščanje turističnih nastanitev

Skladno z načrtom sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije je v rumeni fazi sicer predvideno sproščanje turističnih nastanitev ter odprtje srednjih šol in fakultet brez omejitev.Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je v ponedeljek napovedal, da bo vladi predlagal sprostitev omejitve zbiranja, in sicer z 10 na 25 udeležencev. Tako še ne bo dovoljeno zbiranje 50 udeležencev, kot po besedah ministra sicer predvideva rumena faza vladnega semaforja sproščanja ukrepov. Prav tako bo predlagal, da testiranje dvolastnikov, šolnikov, učencev in ostalih, ki dnevno prehajajo zahodno mejo, ne bi bilo več obvezno. Morebitnih sprememb režima na meji ni podrobneje pojasnjeval. Je pa potrdil, da se zdravniška stroka posvetuje o tem, ali bi bil en odmerek cepiva AstraZenece dovolj za prehod meje.
 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas