PRED OPERACIJO

Nov škandal v slovenskem zdravstvu? To naj bi storil ljubljanski nevrokirurg

Družini pacientke s tumorjem je pisal z zasebnega elektronskega naslova.
Fotografija: Roman Bošnjak. FOTO: Uroš Hočevar 
Odpri galerijo
Roman Bošnjak. FOTO: Uroš Hočevar 

Novinarji 24ur so pridobili dokumente, ki nakazujejo na morebitno korupcijo v UKC Ljubljana. Priznani nevrokirurg Roman Bošnjak naj bi operiral državljanko Severne Makedonije, ki je morala poleg plačila 27.000 evrov po rednem ceniku zdravniku za »zasebni honorar« nakazati še dodatnih 6000 evrov.

Kot so poročali v oddaji 24ur, je morala pacientka pred posegom denar nakazati na bančni račun agencije v Hongkongu, kot razlog je Bošnjak navedel davčno optimizacijo.

Družina oba računa plačala pred operacijo

Bošnjak je družini pacientke z zasebnega elektronskega naslova poslal predračun za operativno odstranitev tumorja v višini  27.000 evrov. Na predračunu je uradni logotip Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, kjer je Bošnjak predstojnik kliničnega oddelka za nevrokirurgijo. Družina pacientke je oba računa, tudi tistega za zasebni honorar, plačala 18. januarja pred operacijo.

Sporočilo je prestregel in komercialni televiziji posredoval neimenovani vir. »Vsekakor gre za neki dokument, ki dokazuje, da predvsem v UKC Ljubljana vse ne funkcionira tako, kot bi moralo. In kot državljan Republike Slovenije sem dolžan to posredovati naprej, ker ne verjamem, da je to praksa, ki smo ji dolžni slediti,« je poudaril.

Bošnjak: Ponudili so mi plačilo za moj trud

Bošnjak je pojasnil, da so svojci pacientke v stik z njim stopili zato, ker so slišali za njegovo delo in strokovnost. »V prostem času sem na daljavo pregledal vse MRI-slike, izvide v tujem jeziku itd. Opravil sem torej medicinsko konzultacijo in svetovanje. Ponudili so mi plačilo za moj trud, usmeril sem jih na agencijo v tujini, ki skrbi za promocijo mojega imena, in s tem plačal letno članarino,« je zapisal v pojasnilu. A v elektronskem sporočilu je razvidno, da je plačilo honorarja predlagal Bošnjak sam.

Pop TV je pridobil tudi račun hongkonške agencije, ki v omenjeni zadevi kot postavko navaja honorar strokovnjaka in medicinsko svetovanje, ne pa plačila letne članarine, kot je zagotovil Bošnjak.

Direktor UKC Ljubljana Marko Jug je za televizijo zanikal, da bi vodstvo vedelo za zasebni honorar ali sodelovalo z agencijo iz Hongkonga. Ker je kirurg trenutno na kongresu v tujini, ga bo vodstvo na zagovor povabilo, ko se vrne.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije