KORONAVIRUS

PCT pogoj s prihodnjim tednom nujen na dogodkih in shodih (VIDEO)

Vlada napovedala skrajšanje veljavnosti negativnih testov na okužbo s koronavirusom.
Fotografija: Vodja svetovalne skupine za covid 19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar. FOTO: Zajem Zaslona/youtube
Odpri galerijo
Vodja svetovalne skupine za covid 19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar. FOTO: Zajem Zaslona/youtube

PCT nujen na dogodkih in shodih, organizator mora to preverjati


Vlada je na današnji seji sprejela odločitev o tem, da morajo organizatorji javnih prireditev ali javnega shoda pa tudi organizatorji športnih in kulturnih prireditev ob vstopu na prireditev preveriti, ali udeleženci prireditve oziroma shoda izpolnjujejo pogoj PCT. Osebi, ki teh pogojev ne izpolnjuje, udeležbe na prireditvi oziroma shodu organizator ne dovoli.



Organizator mora prav tako na vidnem mestu s pisnim obvestilom obvestiti udeležence prireditve oziroma shoda, da je izpolnjevanje pogoja PCT obvezno.

 

 

PCT pogoj je tako nujen za udeležbo na dogodkih in shodih, organizatorji bodo morali preverjati izpolnjevanje tega pogoja, so sporočili po seji vlade. 
To bo veljalo od prihodnjega ponedeljka. »K sreči obstajajo številni organizatorji, ki izpolnjevanje PCT pogoja izpolnjujejo dosledno, zato na tem mestu iskrena hvala vsem, ki se trudite za to, da lahko potrošniki, udeleženci prireditev in drugi varno koristimo vaše storitve oz. obiskujemo različne prireditve,« je povedala tiskovna predstavnica vlade Maja Bratuša


»Dober primer tega je bila na primer tudi včerajšnja nogometna tekma Mure, ki jo je obiskalo preko 3000 gledalcev. Prav vsi so izpolnjevali PCT pogoj, kar je organizator preverjal.«
 

Zagotavljanje vzdržnosti zdravstvenega sistema


V odja svetovalne skupine za covid 19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar pa pravi, da so tisti, ki se udeležijo nekega dogodka, varni s pogojem PCT in tako zagotavljamo vzdržnost našega zdravstvenega sistema. Po njenih besedah odloki stopijo v veljavo v ponedeljek, globe za neupoštevanje odlokov pa naj bi se gibale od 400 do 1000 evrov.
 

Skrajšana veljavnost negativnih testov 


Maja Bratuša pa je napovedala skrajšanje veljavnosti negativnih testov na okužbo s koronavirusom. Glede na današnjo odločitev vlade pa bo od 23. avgusta za zaposlene v tistih dejavnostih, kjer je za necepljene oz. neprebolevnike obvezno testiranje, veljavnost testov krajša kot doslej. Po besedah Bratuše bo veljavnost negativnega hitrega testa 48 ur od odvzema brisa in 72 ur od odvzema pri PCR testu, kot to velja na primer za prehajanje meje.

»Gre za povsem strokovno odločitev, saj je negativen izvid hitrega testa zanesljiv le 48 ur, PCR pa 72 ur, kasneje se zanesljivost zmanjša. Ko imamo cepljenje, ni razloga, da bi bila v delovnih organizacijah veljavnost hitrega ali PCR testa drugačna kot drugod, kjer velja pogoj PCT,« je pojasnila vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar. Pogoj PCT ostaja za tiste profile zaposlenih, ki imajo stike s strankami. Kdo bo kril stroške za opravljanje hitrih testov za necepljene zaposlene, pa Logarjeva še ne ve.

Poudarila je, da je sistem PCT po eni strani zagotovilo, da so tisti, ki se udeležijo prireditve, varni in ne bodo zboleli. Poleg tega se zagotavlja vzdržnost zdravstvenega sistema, ko ljudje ne zbolevajo. 
Izpolnjevanje enega od PCT pogojev bodo lahko preverjali prek mobilne aplikacije, ki jo je razvil Nacionalni inštitut za javno zdravje. Tako se bo na aplikaciji izpisala QR koda, ne pa kakšni osebni podatki, niti to, kater pogoj PCT posameznik izpolnjuje.

Ob tem je Logarjeva ponovno pozvala k cepljenju proti covidu-19. Opozorila je, da je precepljenost med najranljivejšimi, to je med oskrbovanci domov za starejše, visoka. Zato odtlej kakšnih izbruhov v domovih ni bilo, če pa se je starostnik vseeno okužil, pa je prebolel covid-19 z lažjo obliko in hospitalizacija ni bila potrebna. Prav tako ob cepljenju starostnikov v domovih niso beležili kakšnih hujših stranskih učinkov. Hkrati je pozvala vse, ki odhajajo na dopust, naj se tam varno obnašajo, saj je virus prisoten tudi na počitnicah. Prav tako naj povratniki z dopusta ne pozabijo na varnost tistih, h katerim se vračajo z dopusta.
 

Ob 60-odstotni precepljenosti lahko "zvozimo" četrti val epidemije


Četrti val epidemije covida-19 bi lahko ob 60-odstotni precepljenosti "zvozili" z relativno malo samozaščitnimi ukrepi, je pojasnil Leon Cizelj z Instituta Jožef Stefan. Danes pa imamo v Sloveniji še vedno 850.000 potencialnih bolnikov, kar pomeni, da nam lahko epidemija jeseni znova uide izpod nadzora, je še opozoril. Cizelj je ponovil, da smo na začetku četrtega vala epidemije. Med novimi okužbami je relativno veliko uvoženih, se pa že deloma širijo tudi pri nas. Po njegovih besedah v sedanjih okoliščinah ni razloga, da bi se četrti val do konca poletja začel ustavljati, razen če ne bomo začeli bistveno bolj samozaščitno ravnati ali se bolje precepili.

Spomnil je, da je bilo maja lani, ko smo imeli opravka z osnovno različico novega koronavirusa, reprodukcijsko število približno tri. Če torej ne bi ukrepali, bi vsak okuženi okužil še tri naslednje, je pojasnil. Danes, ko smo "že skoraj kompletno v različici delta", pa reprodukcijsko število znaša že od pet do osem, torej je vsaj dvakrat večje kot maja lani.

Cizelj je spregovoril o zavornih učinkih posameznih ukrepov na potek epidemije. Kot je pojasnil, smo imeli v prvem valu za ustavljanje epidemije na voljo le samozaščitne ukrepe, da smo reprodukcijsko število znižali pod ena. Tudi v drugem valu so k zajezitvi širjenja virusa največ pripomogli samozaščitni ukrepi, skupaj z razmeroma veliko prekuženostjo in 10-odstotno precepljenostjo. "To vse skupaj je zadoščalo, da smo zaustavili alfa različico," je pojasnil Cizelj.

S pojavom različice delta pa bi potrebovali kar 85-odstotno kolektivno imunost, kar vključuje prebolele in cepljene. "Če bi imeli sedaj 85 odstotkov ljudi imunih, bi se epidemija začela ustavljati brez kakršnihkoli drugih ukrepov," je navedel.

Ob 60-odstotni precepljenosti in 35-odsotni prekuženosti bi torej jesen lahko "zvozili" z osnovnimi samozaščitnimi ukrepi, kot so nošenje mask, razkuževanje rok in pogoj PCT. Manjša kot bo precepljenost, več drugih ukrepov za omejevanje širjenja virusa bo potrebnih, je še opozoril.

 

Četrti val že tu


Da je četrti val že tu, je v sredo potrdil direktor NIJZ Milan Krek. V sredo so sicer ob 1.146 PCR-testih odkrili 69 okužb. Delež pozitivnih je tako 4,8-odstoten in torej manjši kot dan prej. V torek so namreč odkrili 111 novih okužb ob 6,1-odstotnem deležu pozitivnih.

V bolnišnici se zdravi 27 bolnikov, od tega sedem na intenzivni enoti. Po nekaj dneh pa znova poročajo tudi o smrtni žrtvi zaradi covida. Skupno število umrlih zaradi tako znaša 4.426.

Opravili so tudi 20.244 hitrih antigenskih testov. Aktivnih primerov je trenutno 842, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa znaša 39,9.



Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije