NA FUŽINAH

Nojevca Nina in Nande med upokojenci

Afriški večer s plesom, bobni in kulinariko v domu starejših občanov.
Fotografija: Nina in Nande sta se prošnjam za fotografiranje z veseljem odzvala. FOTO: Osebni Arhiv
Odpri galerijo
Nina in Nande sta se prošnjam za fotografiranje z veseljem odzvala. FOTO: Osebni Arhiv

Na Fužinah v Ljubljani so starostnikom v domu organizirali afriški večer. Stanovalci so prisluhnili živahnim ritmom bobnov afriškega glasbenega pedagoga Issiaka Sanouja, uživali ob plesu skupine plesalk pod vodstvom Maše Kagao Knez ter občudovali lepote Afrike na fotografijah, ki jih je komentiral Daniel Notzam, vodja zavoda Afriška vas.
Pava Janija je glasno bobnanje tako pritegnilo, da si je želel ogledati zadevo od blizu. FOTO: Osebni Arhiv
Pava Janija je glasno bobnanje tako pritegnilo, da si je želel ogledati zadevo od blizu. FOTO: Osebni Arhiv

Dogodek so popestrili prav posebni gostje s kmetije Cetin. Lastnik kmetije Janez Cetin je namreč na obisk pripeljal dveletna nojevca Nino in Nandeta, ki ju tisti, ki obiskujete osrednjo ljubljansko tržnico, gotovo že dobro poznate, saj se s svojim lastnikom tam oglasita skoraj vsako soboto. Poleg zaljubljenega pernatega parčka je upokojence obiskal še pav Jani, za katerega lahko rečemo, da je bil pred časom najbolj iskan pav v Sloveniji. Na srečo so s pomočjo medijev nepridiprava, ki je ukradel modrega lepotca, dobili, Janija pa srečno vrnili njegovemu lastniku.
Stanovalci so v družbi gostov iz Afrike neizmerno uživali. FOTO: Osebni Arhiv
Stanovalci so v družbi gostov iz Afrike neizmerno uživali. FOTO: Osebni Arhiv

Udeleženci afriškega večera so bili nad simpatično ptičjo trojico očarani, Jani, Nina in Nande pa so se v njihovi družbi odlično počutili. »Malce me je skrbelo, da jih bo vznemirila glasna glasba, a jih še malo ni motila. Pavček je šel kar k bobnarjem in jih z zanimanjem opazoval, nojevca pa sta se zagledala v plesalke. Očitno jih trušč ne moti,« se zasmeje Janez Cetin, ki nenavadno za naše kraje svoje živali pogosto vodi okrog. »Nekateri menijo, da živali trpijo, ker hodijo z nami. Jaz pravim, da trpijo živali, ki jih stlačiš za žico v prostor 30 krat 30 metrov, kjer potem preživijo vse življenje. To so zelo družabne živali in naše so ljudi vajene že od malega ter gredo vedno rade z nami naokrog,« razkriva gospodar kmetije z nenavadnimi živalskimi stanovalci.
Afriški glasbeni pedagog Issiaka Sanou je z ritmi s črne celine pričaral vzdušje Afrike. FOTO: Osebni Arhiv
Afriški glasbeni pedagog Issiaka Sanou je z ritmi s črne celine pričaral vzdušje Afrike. FOTO: Osebni Arhiv

»V naši hiši poskušamo organizirati čim več družabnih dogodkov, da popestrimo ali polepšamo dneve našim stanovalcem. Radi bi pokazali, da se življenje v domovih ne konča, ampak da je v teh letih lahko še veliko lepega in radostnega. Veliko nam pomeni, da imamo goste, kot so bili na afriškem večeru, ki so vsi nastopili prostovoljno, za kar se jim iskreno zahvaljujemo,« pa je povedala ena od organizatorjev prireditve Monika Vrhovnik - Hribar.


Dogodek se je končal s sladkanjem z afriškimi dobrotami, palmovim vinom, bananinim čipsom, nigerijskim rižem (jollof) z arašidovo omako in pečenimi platanami.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije