KORONAVIRUS

Nobena država EU ni več zelena, Gantar napovedal strožje ukrepe

Epidemiološka slika se slabša doma in po Evropi.
Fotografija: Tomaž Gantar. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Tomaž Gantar. FOTO: Uroš Hočevar

Zaradi slabšanja epidemioloških razmer je v Sloveniji pričakovati nove ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Veljati pa je začel odlok, po katerem na zelenem seznamu držav oz. regij glede na epidemiološko tveganje ni več nobene države EU oz. schengenskega območja, na njem so le Avstralija, Nova Zelandija, Srbija in Urugvaj.

Na rdečem seznamu je manj hrvaških in avstrijskih administrativnih enot, Italija pa v celoti ostaja na oranžnem seznamu.
Za Avstrijo rdeči seznam velja za prihod iz administrativne enote Dunaj. Iz Hrvaške so na rdečem seznamu enote brodsko-posavska, dubrovniško-neretvanska, liško-senjska, požeško-slavonska, splitsko-dalmatinska in virovitiško-podravska, na Madžarskem pa enote mesto Budimpešta, Csongrad-Csanad, Gyor-Moson-Sopron, Pest in Vas.

Omejitev veljala za po eno administrativno enoto v Bolgariji, na Danskem, Portugalskem, v Estoniji in Litvi ter za več enot iz Francije, Irske, Nizozemske in Švice ter za številne iz Romunije in Velike Britanije.

Vlada je z današnjim dnem na rdeči seznam držav, za katere za ljudi ob vstopu v Slovenijo velja karantena, razen z negativnim testom ali izjemami, uvrstila Belgijo, Češko, Islandijo, Luksemburg in Španijo.

Kmalu novi ukrepi

Po rekordnih 411 dnevno potrjenih okužbah z novim koronavirusom v soboto in rekordnih 158 hospitaliziranih bolnikih s covidom 19 je minister za zdravje Tomaž Gantar napovedal, da le malo manjka do sprejema omejitev, s katerimi smo spomladi izboljševali razmere. Svetovalna skupina za covid 19 pri ministrstvu za zdravje je tudi ta konec tedna snovala predloge ukrepov.

Po besedah vodje skupine Bojane Beović se rdeči fazi ne bomo izognili. Glede razglasitve epidemije pa je Beovićeva povedala, da bo treba razmisliti, kaj si v državi res želimo ohraniti ves čas, čemu pa se lahko odrečemo za kratek čas, verjetno bi zadostovalo za dve inkubacijski dobi, torej štiri tedne.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas