UKREPI VLADE

Nižje položnice in energetski boni: kdo vse bo do njih upravičen?

Vrednost naj bi bila okoli 140 evrov.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Marko Feist

Vlada je na četrtkovi seji začela z obravnavo ukrepov za zajezitev vpliva visokih cen energentov, so po današnji seji vlade sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Več o vsebini samih ukrepov niso razkrili, sporočili so le, da je ministrski zbor začel obravnavo ukrepov. 

Kot neuradno poroča 24ur, naj bi energetske bone ('vavčerje') dobilo več skupin: socialno najranljivejših in tudi velikih družin, ki imajo tri otroke ali več. Upravičencev naj bi bilo tako več kot 150.000. Vrednost naj bi se gibala okoli 140 evrov, po informacijah omenjenega portala bi lahko bila celo nekoliko višja. Ob tem naj bi bile med ukrepi tudi nižje položnice za elektriko. Te naj bi bile zaradi znižanja prispevkov za obnovljive vire nižje za približno 14 evrov.

Odločitev sprejeta v prihodnjih dneh

Ker ni bilo na seji še nič dokončno sprejeto, okoljski minister Andrej Vizjak za Pop TV ni želel špekulirati o bodočih rešitvah. Je pa izrazil prepričanje, da bodo to storili do konca januarja, torej v naslednjih dneh. Pri tem ni izključil možnosti kakšne seje v soboto ali nedeljo.

Kot je pojasnil Vizjak, je zakon še v pripravi, bodo energetske bone zagotovo dobile najranljivejše skupine, ne pa vsi. Današnja razprava po ministrovih besedah nakazuje na širšo podporo ukrepom, zaradi česar za njihovo sprejetje ne vidi resnih ovir.

Obvestilo FOTO: S. N.
Obvestilo FOTO: S. N.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije