SAMO V DECEMBRU

Nižja položnica za dopolnilno zavarovanje: preverite, če tudi za vas

Vzajemna bo decembra za dopolnilno zdravstveno zavarovanje poslala precej znižala mesečno premijo.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Marko Feist

Decembra bo Zavarovalnica Vzajemna svojim zavarovancem za 22,5 evra znižala premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Gre za enkratno znižanje mesečne premije, ki za Vzajemno pomeni približno 17 milijonov nižje prihodke do konca leta, a kot pravijo v zavarovalnici, so se za ta korak odločili, ker so zaradi epidemije covida 19 v letošnjem letu zabeležili nižje odhodke za zdravstvene storitve od načrtovanih. Decembrska premija bo za zavarovance Vzajemne torej znižana za 22,5 evra, kar pomeni, da bo bo osnovna mesečna premija brez popusta znašala 13,17 evra, s triodstotnim popustom pa 12,10 evra. 

Ali so se za ta korak zaradi nižjih odhodkov za zdravstvene storitve odločili tudi v ostalih dveh zavarovalnicah, ki ponujata dopolnilni zdravstveni zavarovanje?

Iz Triglava so nam sporočili, da bodo svoje zavarovance ob morebitni spremembi premije pravočasno obvestili. 

»Tako kot v preteklosti bomo o morebitni spremembi premije dopolnilnega prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja zavarovance in javnost pravočasno obvestili.«

V zavarovalnici Generali nimajo v načrtu nižanje premije. Kot pravijo, Generali zavarovalnica  skuša pri svojih zavarovanjih strankam zagotavljati čim bolj ugodno ceno (34,5 evra) in je najnižja na trgu od novembra 2019. 

V Generaliju pravijo, da je epidemija covida-19 bistveno posegla v delovanje javnega zdravstvenega sistema v Sloveniji, zato se je določen del nenujnih ambulantnih in bolnišničnih storitev zamaknil v kasnejša obdobja. To je po njihovih besedah vplivalo tudi na zmanjšan obseg zavarovalnih primerov dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Generali sodeluje sodelujejo pri Nacionalnem razpisu za izboljšanje dostopnosti do zdravstvenih storitev za leti 2021 in 2022. Sredstva za financiranje storitev iz tega razpisa se namreč skladno z določbami zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva iz julija 2021 zagotovijo pretežno iz sredstev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, in sicer do porabe razlike med ocenjenimi in dejanskimi izdatki za doplačila k zdravstvenim storitvam, ki je posledica ukrepov v obdobju razglašene epidemije covida-19, oziroma najdlje do 31. decembra 2022.

Nacionalni razpis je že v polnem teku, zdravstvene storitve, ki jih izvajajo izvajalci, izbrani na razpisu, se izvajajo od začetka oktobra 2021, zavarovalnice pa stroške teh zdravstvenih storitev za svoje zavarovance poravnavajo v celoti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije