ZAOSTRITEV UKREPOV

Konec vikend turizma: gibanje le še v svoji občini; v trgovino le z masko (VIDEO)

Od polnoči nas čaka omejitev gibanja na občino bivanja. Novi ukrepi bodo veljali 24 ur na dan do preklica. Vseeno bo nekaj izjem, a turističnim sprehodom ob blejskem jezeru in po Piranu je odklenkalo.
Fotografija: Bodo ulice in mesta sedaj bolj prazni? FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Bodo ulice in mesta sedaj bolj prazni? FOTO: Blaž Samec

Premier Janez Janša je potrdil, da je vlada na dopisni seji odločala o dodatnih zaostritvah odloka o omejitvi gibanja zaradi epidemije novega koronavirusa. Vlada je bila prisiljena v zaostritev odloka. »Če smo še pred dnevi verjeli, da to ne bo potrebno, se je po včerajšnji soboti izkazalo, da na tak način te epidemije ne bo mogoče ustaviti,« je razloge za zaostritev pojasnil notranji minister Aleš Hojs. Ni več izletov na morje, v gore, ni več pohajkovanj ob Blejskem jezeru, razen če ste tam stalno prijavljeni, je poudaril minister in dodal, da je treba izbrati ali stalno ali začasno prebivališče. Če si uredite začasno prebivališče (npr. tam, kjer imate vikend), ste potem omejeni na to občino.

Se požvižgate na sočloveka in mislite kršiti ukrepe za omejitev gibanja? Premislite še enkrat, gibanje bo namreč nadzorovala policija. Kazni za kršitelje bodo visoke. Več tukaj.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs. FOTO: Zaslonski posnetek
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs. FOTO: Zaslonski posnetek

Če zaostritev ne bo dosegla želenega učinka in ljudje niso spoznali, da je gre zares in da se moramo z epidemijo spopasti z vso resnostjo in odgovornostjo, bodo morali slediti še strožji ukrepi. »Na žalost smo lahko pred tedni sklepali, da je porast koronavirusa bila tudi posledica nepremišljene neodpovedi oz. odpovedi v zadnjem trenutku koncerta italijanskega avtorja (Andrea Bocelli, op. p.) v ljubljanskih Stožicah. S skrbjo gledamo v naslednjih šest do deset dni, ko bo verjetno sobotna razposajenost mnogih zopet pripomogla k povečanju virusnih obolenj po Sloveniji. Zato spoštujte odloke vlade in zavedajte se resnosti situaciji. Vsi prispevajmo k temu, da bo ta čas epidemije čim krajši.«
 
Oglejte si videoposnetek predstavitve vseh ukrepov:


Gibanje le še po domači občini

»Kupovanje, dostop do zdravnika, do trgovine, do bencinskega servisa so omejeni na lastno občino z nekaj izjemami, dostop do sprehajalnih parkov  je pa striktno omejen na vašo občino. Če v vaši občini ni trgovine, banke, greste lahko v sosednjo najbližjo občino. Dostop do delovnega mesta in obisk svojcev, ki potrebuje vašo pomoč, je dovoljen.

Nove omejitve stopijo v veljavo ob polnoči in vejajo 24 ur na dan,« je za 24ur dejal Hojs. Dodatna omejitev gibanja na občine bo odvisna od splošnega epidemiološkega stanja, od tega, kako se bo gibalo število okuženih, je dejal minister in dodal, da ne verjame, da bo ta odlok izzvenel pred koncem aprila. Izvrševanje bodo nadzirali policija, ki lahko nadzira izvajanje odloka, in inšpektorati. Občine imajo pristojnost, da same določajo, kdo še lahko nadzira izvrševanje odloka.

Izjema: Lahko boste šli pomagat obnemoglim staršem

Od polnoči tako velja prepoved gibanja zunaj občine prebivališča ali začasnega prebivališča, nekaj izjem bo ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje, med drugim za prihod na delo, opravljanje kmetijskih dejavnosti in nego družinskih članov. V zaprtih javnih prostorih (trgovine, pošte, notranjost bencinskih servisov) bo nujno nošenje mask. Ker teh trenutno primanjkuje, jih lahko nadomestijo šali ali rute. Ob tem je treba upoštevati vsa priporočila NIJZ-ja.


V zaprtih javnih mestih se bomo lahko gibali le še z maskami in rokavicami. FOTO: Leon Vidic, Delo
V zaprtih javnih mestih se bomo lahko gibali le še z maskami in rokavicami. FOTO: Leon Vidic, Delo

 

Živite v bloku? razkuževali boste

Odlok o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb, ki ga je vlada kot enega od ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije novega koronavirusa sprejela v soboto pozno ponoči, že velja. Od danes je torej treba vso opremo v skupnih prostorih v ali ob večstanovanjskih stavbah razkužiti najmanj dvakrat dnevno.

Kaj pa šola? Tako kmalu se otroci še ne bodo vrnili v šolske klopi. Poročamo tukaj.

Prihaja finančna pomoč države

  • Samozaposleni, ki se bodo v posebni elektronski aplikaciji izrekli za prizadete zaradi krize, bodo za mesec marec prejeli 350 evrov, če bodo dokazali upad dohodka v primerjavi s februarjem za vsaj 25 odstotkov, za april in maj pa po 700 evrov, če bodo dokazali upad dohodka v primerjavi s februarjem za vsaj 50 odstotkov. Hkrati bo država krila tudi vse pripadajoče prispevke za socialno varnost.
  • Zajeten zakonski predlog nagrajuje tudi tiste, ki so najbolj izpostavljeni. "Naj izpostavim trgovke, ki dan za dnem hodijo v službo, da lahko še normalno jemo in živimo, da se oskrbujemo. Tem bo država omogočila 200 evrov kriznega dodatka," je pojasnil obrambni minister in dodal, da bodo omogočili tudi nagrajevanje ljudi v civilni zaščiti, vojski, policiji in drugih institucijah.
  • Dodatna sredstva pa bodo dobile velike družine; tiste s tremi otroki 500 evrov dodatka za veliko družino (100 evrov več kot pred krizo), s štirimi ali več otroki pa približno 700 evrov (200 evrov več kot pred krizo).
  • Pomoč bo namenjena tudi vsem rednim študentom, in sicer v višini enkratnega kriznega dodatka v višini 150 evrov, izplačan pa bo do 30. aprila. Enak znesek velja za prejemnike denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka.
  • Tonin je napovedal tudi izplačilo kriznega dodatka za upokojence. Upokojencem z do 700 evrov pokojnine bo država izplačala solidarnostni dodatek v treh različnih višinah, in sicer za pokojnine do 500 evrov v višini 300 evrov, za pokojnine od 501 do 600 evrov v višini 230 evrov, za pokojnine od 601 do 700 evrov pa v višini 130 evrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije