NOVE RAZLIČICE

NIJZ: To je skrb vzbujajoče, potrebna sta takojšen odziv in ukrepanje

Pravijo, da so v največji nevarnosti mladi in necepljeni.
Fotografija: Direktor NIJZ Milan Krek. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Direktor NIJZ Milan Krek. FOTO: Blaž Samec

Številne različice novega koronavirusa se zelo hitro širijo po vsem svetu, nekatere so po oceni NIJZ skrb vzbujajoče in zahtevajo takojšen odziv in ustrezno ukrepanje. Ob tem izpostavljajo različico delta (včasih smo jo poznali kot indijsko), za katero je po njihovem velika verjetnost, da se bo širila predvsem med mladimi in tistimi, ki še niso bili cepljeni.

Prve ocene Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni kažejo, da bo različica delta do konca avgusta obsegala 90 odstotkov vseh okužb s koronavirusom na območju EU, so zapisali na spletni strani NIJZ.

Po navedbah NIJZ lahko različica delta okuži tudi posameznike, ki so že prejeli prvi odmerek odobrenih cepiv proti covidu 19 od dveh. Spodbudno pa je, da tisti, ki so polno cepljeni, razvijejo visoko zaščito tudi proti tej različici. Po trenutno dostopnih podatkih delta ne povzroča porasta števila ponovnih okužb pri tistih posameznikih, ki so okužbo z novim koronavirusom že preboleli. »Še vedno je precej oseb, pri katerih je prisotno tveganje za težji potek covida 19, zato še naprej poudarjamo in izpostavljamo doslednost pri spoštovanju zaščitnih ukrepov in pomen cepljenja kot ključna dejavnika za omejitev širjenja okužb in zaščito tistih, ki to najbolj potrebujejo.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije