EPIDEMIJA

Nijz razkril delne rezultate

Fafangel pravi, da je do njegovega javljanja bilo potrjenih 1.100 primerov.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Pascal Rossignol, Reuters
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Pascal Rossignol, Reuters

Medtem ko se ožja ministrska sestava s strokovno skupino Bojane Beović na Brdu pri Kranju pogovarja o nadaljnjih ukrepih, z Nijz prihajajo spodbudne novice. Epidemiolog Mario Fafangel je v Odmevih razkril, da je bilo do njegovega javljanja v četrtek potrjenih 1.100 novih primerov okužb s koronavirusom. V sredo je bilo potrjenih 2.488, dan prej pa je padel rekord, ko je bilo potrjenih 2.605 primerov.

Fafangel je sicer dejal, da je epidemija v polnem razmahu in da so kapacitete testiranj prekoračene, spremenil se je tudi postopek testiranj, omenja pa tudi, da je ljudi, ki imajo blage simptome strah, in da sploh ne pridejo na testiranje.

Pravi, da se je treba pri nadaljnji interpretaciji podatkov osredotočiti na število hospitaliziranih in ne na število testiranih in pozitivnih, saj se je model testiranja spremenil.

V zadnjem času opažajo večji porast okužb v starostni skupini od 35 do 45 in v starostni skupini od 15 do 18 let. »To je odsev širjenja virusa v populaciji tistih, ki se najbolj družijo. Dobra novica je, da dobro ščitimo najbolj ranljive skupine,« je dejal. Komentiral je tudi podatke, ki Slovenijo med evropskimi državi glede na 14-dnevno pojavnost na 100 tisoč prebivalcev uvrščajo na sedmo mesto. Pravi, da je to podatek, ki kaže, da pravzaprav nobena država v Evropi ni uspešna.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije