URADNO

Potrdili že drugi primer okužbe z virusom opičjih koz

Tudi tokrat gre za osebo, ki je pripotovala iz Španije.
Fotografija: FOTO: Instagram, posnetek zaslona
Odpri galerijo
FOTO: Instagram, posnetek zaslona

V Sloveniji so potrdili drugi primer okužbe z virusom opičjih koz. Tudi tokrat gre za osebo, ki je pripotovala iz Španije, na svoji spletni strani navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje (Nijz). Kot pojasnjujejo, epidemiološko poizvedovanje poteka.

Prvi primer opičjih koz so pri moškem, ki je pripotoval s Kanarskih otokov, potrdili v torek. Simptome je razvil po vrnitvi domov, njegovo zdravstveno stanje pa je dobro, je v torek povedal predstojnik centra za nalezljive bolezni Mario Fafangel. Tveganje za okužbo za splošno prebivalstvo je majhno.

Preberite še

image_alt
Lejko Zupančeva o kozah: Kožne spremembe puščajo grde brazgotine (VIDEO)

Osebe, ki so bile v tveganem stiku z okuženim, naj bodo v 21 dneh od stika pozorne na svoje zdravstveno stanje. Bolezen opičjih koz sicer ni karantenska, zato se lahko v tem obdobju prosto gibljejo. Okuženim pa priporočajo, da ostanejo doma tri tedne oziroma dokler ne odpadejo kraste.

Vlada je ob tem na torkovi dopisni seji sprejela sklep o uporabi ukrepov, ki jih določa zakon o nalezljivih boleznih, pri nalezljivi bolezni opičje koze. Kot so sporočili po seji, je okužbo z virusom opičjih koz treba čim prej uvrstiti v prvo skupino nalezljivih bolezni, za katere je po zakonu obvezna prijava za vse izvajalce zdravstvene dejavnosti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije