PREVIDNOST NI ODVEČ

Nijz po katastrofi v Kočevju: Zavrzite vrtnine, površine, kjer se igrajo otroci, sperite

Po igranju otrok zunaj bodite pozorni in nadzorujte, da otroci ne dajejo rok v usta in da si po igri temeljito umijejo roke.
Fotografija: Požar je zajel kemično tovarno Melamin v Kočevju. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Požar je zajel kemično tovarno Melamin v Kočevju. FOTO: Leon Vidic, Delo

Po včerajšnjem požaru in eksploziji v kočevskem Melaminu je Nijz izdal informacije in nasvete za okoliške prebivalce. Med drugim jim svetuje, naj zavržejo vrtnine, ki so že primerne za uživanje, ker bi bile lahko zaradi saj in dima onesnažene.

image_alt
Vsaj 5 mrtvih v kočevskem peklu (FOTO)

Dan po požaru v podjetju Melamin v Kočevju objavljajo nadaljnja priporočila prebivalcem:

  • Če je vidna kakršna koli onesnaženost okolja, je najbolje, da se tem območjem izognete, dokler niso očiščena.
  • Priporočamo čiščenje vseh površin, ki jih je dosegel dim in so vidno onesnažene s sajami (zunanje okenske police, klopi, mize, stoli, otroška igrala …), če to še ni bilo izvedeno. Čiščenje izvedemo z vodo in detergentom.  
  • Pri uporabi pitne vode upoštevajte priporočila upravljavca vodovoda. Za lastnike kapnic velja, naj pred nastopom padavin preusmerijo vodo iz s požarom onesnaženih lovilnih površin stran od hranilnika za vodo in s tem preprečijo onesnaženje vode. 
  • Priporočamo, da vrtnine, ki so že primerne za uživanje, na območjih, ki so bila izpostavljena dimu in sajam, zavržete, ker bi bile lahko onesnažene. Priporočamo, da na teh območjih zavržete tudi koprene za prekrivanje vrtnin.
  • Pred igro otrok na travi in v peskovnikih svetujemo, da travo pokosite in zavržete, v peskovnikih pa mivko zamenjate. Tlakovane površine, kjer se igrajo otroci, sperite z vodo.
  • Po igranju otrok zunaj bodite pozorni in nadzorujte, da otroci ne dajejo rok v usta in da si po igri temeljito umijejo roke.

image_alt
Policija potrdila grozljivo novico: na pogorišču v Kočevju našli pet trupel

Nesreča pri delu v Melaminu se je zgodila v četrtek okoli 8.30, po prvih domnevah najverjetneje zaradi človeške napake pri prečrpavanju ene od surovin v skladiščni prostor. Eksplozija in požar, ki je sledil, sta močno poškodovala tovarno in delno tudi njeno okolico. Kriminalisti preiskavo vzrokov nesreče sicer nadaljujejo tudi danes. Pet oseb je umrlo, dva sta huje poškodovana in ju zdravijo v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

Več o tragediji, ki je pretresla Slovenijo, preberite v jutrišnji tiskani izdaji Slovenskih novic.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas