POSLANSKA VPRAŠANJA IN POBUDE

Ničla Janeza Janše

Prvak SDS se je kot edini opozicijski poslanec znašel med koalicijskimi poslanci.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Aleš Černivec, Delo
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Aleš Černivec, Delo

LJUBLJANA – Predstavniki aktualne slovenske vlade so svoje fotelje zasedli pred dobrim letom. Med svojim delom so morali spisati številne odgovore tudi poslancem, ki so na njih do danes naslovili 1.768 poslanskih vprašanj in pobud, je razvidno iz evidenc Državnega zbora RS. Mi smo jih prešteli in ugotovili, da je bil najbolj dejaven med izvoljeno devetdeseterico poslanec Levice, na drugi strani pa imamo šest takih, ki so v evidenco vpisali ničlo.

Iz zgornjega podatka – in ker vemo, da je v državnem zboru 90 poslancev – smo izračunali, da je v povprečju vsak poslanec zastavil skoraj 19 vprašanj (ali pobud). Zanimiv je tudi podatek, da je 28 poslancev zastavilo 19 vprašanj in več, medtem ko so ostali podpovprečni.

84 poslancev je pripravilo 1.768 poslanskih vprašanj in pobud. Šest od devetdeseterice, ki so v hramu demokracije, jih ni zastavilo niti enega vprašanja. FOTO: A. L., Vir: Državni Zbor Rs
84 poslancev je pripravilo 1.768 poslanskih vprašanj in pobud. Šest od devetdeseterice, ki so v hramu demokracije, jih ni zastavilo niti enega vprašanja. FOTO: A. L., Vir: Državni Zbor Rs

Najbolj iz povprečja tolče Franc Trček. Poslancu iz opozicijske Levice, ki sicer v večini podpira vlado, jih je uspelo pripraviti kar 193. Tematike so različne, vprašanja pa so bila ravno tako namenjena različnim naslovnikom. Najbližji zasledovalec je še en opozicijski poslanec. Govorimo o Zmagu Jelinčiču Plemenitemu, ki se je v zadnjih dneh precej pojavljal v medijih zaradi osebnega življenja – ločitev od žene Monike, s katero sta bila poročena 16 let. V primerjavi s Trčkom je pripravil 18 pobud in vprašanj manj. Na tretjem mestu je Jelinčičev strankarski kolega Dušan Šiško. Za vodilnim zaostaja za več kot sto poslanskih vprašanj in pobud. Koliko so jih zastavili drugi, preverite v zgornji galeriji (kliknite na glavno fotografijo, da se poveča, nato pa na desno puščico).

Zanimiv je vsekakor pogled na rep lestvice. Niti enega poslanskega vprašanja ali pobude ni uspelo spisati šestim poslancem. Če ste menili, da so to večinoma iz tistih strank, ki so v vladi, imate skoraj prav. Med njimi se je namreč znašel še poslanec, ki prihaja iz opozicijske stranke SDS, to je Janez Janša (za primerjavo: v prejšnjem mandatu je zastavil eno). Navajamo še preostalih pet: Tina Heferle (LMŠ), Karla Urh (LMŠ), Duša Verbič (SMC), Andreja Zabret (LMŠ) in Felice Žiža (predstavnik manjšine).

Iz tega lahko sklepamo, da je opozicija, če izvzamemo Janšo, precej dejavna. Glede na to, da je njena naloga gledanje pod prste vladi, je rezultat seveda smiseln, težko pa je le na podlagi te statistike potegniti konkreten zaključek.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije