POTREBUJEJO POČITEK

Nič več palačink v čast Melanii!

Objavljeno 17. januar 2020 20.12 | Posodobljeno 17. januar 2020 20.13 | Piše: Drago Perko

Oskrbnik zapušča Tončkov dom na Lisci. Ni kadra, stiskajo jih davki.

Franc pravi, da družina potrebuje počitek in da se poslavljajo na vrhuncu. FOTO: Drago Perko
Pred dnevi je završalo. Družina Krašovec, najemnik in oskrbnik Tončkovega doma na Lisci, se je po skoraj desetletju odločila, da se poslovi! "Veseli smo, da se Lisca razvija, da bo Tončkov dom dobil novo življenje, vendar ravno zato smo se odločili, da je zdaj najbolj idealen čas, da na tem razpotju poslušamo svoje srce, ki nam pravi, da se je naša zgodba na Lisci zaključila. Po skoraj 10 letih dela, kjer smo vsak vikend puščali dušo, smo se odločili, da ne bomo več pisali novega poglavja v tej knjigi. Na žalost se v novi zgodbi ne vidimo več. Verjamemo, da se bo našel nekdo, ki mu bo delo izziv, in ga bo opravljal s takšnim veseljem, kot smo to počeli mi vsa ta leta," je zapisal, nam pa tudi povedal Franc Krašovec, ki smo ga na sončno popoldne obiskali na Lisci. Dan je bil tak, kot bi ga narisal. Nismo bili sami, gostje in pohodniki so pridno prihajali. Prvi je naročil čaj, mlada družina žgance, gobovo juho, pohodnici iz Sevnice še nekaj za zraven, razmišljali pa sta na glas, da bi pojedli palačinke. Tukaj, slabega tisočaka nad morjem, jih imajo 25 vrst! Tudi v čast Melanii Trump. Pa zdaj, bo tega konec? "Družina Krašovec, hvala za vse, kar ste storili za Lisco in jo iz nič dvignili in postavili do te meje, da ni bilo prostih miz. Verjetno so se prav zato apetiti nekaterih zelo povečali. Srečno na novi poti in, ja, res je v življenju najbolj pomembna družina. "To bo ogromna izguba za Sevnico!!! Nikjer ne naredijo tako dobrih palačink. Škoda, a ni mogoče rešitve, da se vas, ki ste motor Tončkovega doma, malo razbremeni, da imate kakšen dan za sebe," je eden od zapisov na facebooku, ki obžalujejo, da se Krašovčevi poslavljajo.

Občina pojasnjuje

Tončkov dom bo za obiskovalce odprt do 1. februarja 2020. V času izvajanja obnovitvenih del bo Občina Sevnica izvedla javni poziv za oddajo ponudb za najem Tončkovega doma, ki bo vnovič odprl svoja vrata predvidoma v maju.

Vse podrejeno delu

Gospodar Franc prizna, da z družino ne more več slediti tempu. Samo minulo leto so pripravili več kot 10.000 porcij palačink, ki so postale prava zaščitna in daleč naokoli poznana blagovna znamka. "Iskali smo delavce, a takih preprosto ne dobiš. Kot družina pa ne zmoremo več v tem ritmu," na glas pove Franc, ki pove, da je poskušal do nove delovne sile prek razpisov, državo pa opozarja, da bi lahko vsem tistim, ki delajo v kočah, prilagodila tudi blažjo obdavčitev. Na prej omenjen razpis so se javili številni, a dejansko premalo kvalificirani, da bi lahko z njimi delal zgodbe, tistih visoko usposobljenih ni. "Pa zdi se mi, da v Sloveniji ni več tako predanih ljudi, ki bi delali sobote in nedelje," nadaljuje Franc, ki kar naravnost pove, da so v zadnjih desetih letih vse podredili delu in razvoju koče. "Vse rojstne dneve smo praznovali ob ponedeljkih, saj je bil to edini dan, ko smo imeli zaprto. Vse smo dali za to. Zdaj smo spoznali, da je na prvem mestu družina. Imamo štiri vnuke, ki potrebujejo dedija in babi. Moja druga hči, ki je ves čas tu na Lisci, ima dva otroka, ki potrebujeta mamo," pragmatično nadaljuje Franc. Lisco je imel in jo še ima in jo bo tudi imel zelo rad.

image
Največ obiska je bilo za vikende. FOTO: Drago Perko

Leta 2010 beda na Lisci

Danes biva v Radečah, streljaj od Lisce, prej je bil po rodu iz nekaj kilometrov proč oddaljenih Rimskih Toplic. Leta 2010 je pozimi prišel z ženo na potep po Lisci, pa ga je pričakal prazen dom, postrežen ni bil. Snega je bilo dovolj, sonce je sijalo. "Danes imamo na tak dan po 1000 ljudi," nam postreže s podatkom. Pa je tistega januarja 2010 šel še enkrat na Lisco in je bila ista žalost ... Poznal je planince, ki so mu ponudili, da bi prevzel vodenje in vzel prostore v najem. Rečeno, storjeno. Pustil je službo v policiji in se lotil dela. Na glavo. In ob njem vsa družina! Precej so vložili v to, predvsem pa so v prvi fazi poskrbeli za kuhinjo, ki je bila prej godna za zaprtje in prepoved kuhe. Po letu 2014 je lastnica doma postala občina Sevnica, Franc pohvali investicijsko politiko in vsa vlaganja, ki so s prihodom novega lastnika porasla. Se pa vidi, da imata lastnik, to je občina Sevnica, in najemnik drugačen pogled na razvoj. Občina stavi na to, da bo tu nastal Center šolskih in obšolskih dejavnosti, najemniki, družina Krašovec, pa menijo, da bi bilo smiselno, da se Lisca razvija v smeri športnega centra. "Ne pozabimo, tu so se pripravljale izvrstne košarkarske ekipe Partizana, Jugoplastike in Crvene zvezde," pove Franc, a občini ničesar ne očita. Trinajstega januarja je na sestanku z županom Srečkom Ocvirkom sporočil svojo odločitev, ki mu je olajšala dušo. V prvi vrsti si bo družina odpočila in oddahnila, vendar bo do 31. 1. še vedno pridno in predano delala!

image
Krasen dan na Lisci FOTO: Drago Perko

Prihaja javna tribuna

"Planinci pogrešamo več medsebojne komunikacije in celovit dogovor o viziji in razvoju Lisce. Lisca se sooča z več izzivi: neurejeno je financiranje vzdrževanja planinskih poti, pogosto je čezmerno obremenjena s parkiranjem na zasebnih površinah, pojavljajo se vožnje motornih vozil zunaj urejenih poti po zasebnih zemljiščih, težave so z odlaganjem in odvozom odpadkov ... Ocenjujem, da so bodo tudi zaradi pomanjkanja komunikacije pojavljala razhajanja med najemnikom in lokalno skupnostjo," je zaobjel Rok Petančič, predsednik Planinskega društva Sevnica, kjer napovedujejo skorajšnjo javno tribuno o prihodnosti Lisce.
Deli s prijatelji