OPOZORILO STROKOVNJAKOV

Ni več šale: postavili smo obrambne linije, a pritisk virusa je ogromen

Številke so skrb vzbujajoče že ob napovedih, da bodo ukrepi prijeli.
Fotografija: Verjetnost, da srečate okuženo osebo, je velika. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Verjetnost, da srečate okuženo osebo, je velika. FOTO: Voranc Vogel

Gledano samo zadnji teden je Slovenija v samem vrhu držav z novoodkritimi okužbami glede na milijon prebivalcev, pred nami je le Češka. Vodja vladne strokovne skupine za covid 19 Bojana Beović je predstavila podatek, da je okuženih okoli odstotek vseh prebivalcev države oziroma okoli 20.000 oseb, kar je več kot uradno – nekaj čez sedem tisoč aktivnih primerov.
 
Preberite tudi:
Virus stiska Slovenijo za vrat: obsežni vdor na interni oddelek

Skoraj vsak dan poročamo o novem rekordu glede na število dnevno odkritih okužb. Bolnišnice so vse bolj polne, vse več pacientov potrebuje intenzivno nego. Narašča tudi delež pozitivnih testov. V prvem valu je bil največji delež pozitivnih testov 5,67 odstotka, in sicer 26. marca, v drugem valu pa je bilo v nedeljo, 18. oktobra, pozitivnih kar 20,36 odstotka opravljenih testov. Od začetka septembra močno narašča tudi število testov, največ brisov je bilo vzetih 16. oktobra, ko so testirali 5.605 oseb. »Glede na veliko število opravljenih testov velik delež pozitivnih pomeni veliko breme virusa v populaciji,« je Beovićeva za nas odgovorila na vprašanje, kako skrb vzbujajoč je ta podatek ali pa gre morda za to, da imajo zdaj drugačno »sito« ob pošiljanju ljudi na testiranja.

Dnevno število pozitivnih na koronavirus. FOTO: A. L.
Dnevno število pozitivnih na koronavirus. FOTO: A. L.


Vse večje je tudi število R, ki pove, koliko drugih oseb je okužila pozitivna oseba. Današnje ocenjeno reprodukcijsko število je 2,15 (to pomeni podvojitveni čas dnevnih pozitivnih testov 6,3 dni ob štirih uvoženih primerih na dan) in je skoraj enako kot včeraj, kar pomeni, da ukrepom z 9. oktobra, katerih vpliv bi se moral že močno poznati, očitno ne bo uspelo spustiti R, kar je slaba novica, pravijo na Institutu Jožefa Stefana. »K sreči smo z ukrepi 16. oktobra že postavili novo obrambno linijo in z današnjimi ukrepi 20. oktobra postavljamo še eno. Upam, da bosta zdržali, kajti pritisk virusa je enormen, podvojitveni časi pa kratki, zato se bolnišnice vse hitreje polnijo,« pojasnjujejo strokovnjaki IJS, ki pripravljajo vsakodnevne projekcije širjenja covida 19 v Sloveniji. 
 
Preberite tudi:
Do krompirjevih počitnic bi bilo lahko okuženih 50 tisoč Slovencev



Vpliv ukrepov, ki so začeki veljati 16. oktobra, naj bi se začel poznati konec tedna, vpliv ukrepov 20. oktobra pa naslednji teden. »Če bo današnje dnevno število pozitivnih testov (število bo objavljeno jutri) manjše od 1.415, bo R nekoliko padel, podvojitveni čas pa nekoliko narasel, sicer bo ravno obratno,« pojasnjujejo. »Čuvajte se, kajti verjetnost, da srečate kužno osebo, je znatna,« opozarjajo.

Napovedi IJS za nadaljnji razvoj epidemije pri nas niso nič kaj optimistične, ob številkah zaboli glava. Po optimistični (!) napovedi bomo imeli 22. oktobra v povprečju 980 dnevnih pozitivnih testov, do 4. novembra v bolnišnicah 699 pacientov in 7. novembra v intenzivnih enotah 187 najhuje bolnih, po teh datumih pa naj bi številke začele upadati. Če bodo prijeli šele ukrepi iz 16. oktobra, bo število dnevnih pozitivnih testov v prihodnjem obdobju fluktuiralo v območju od 300 do 1.800, predvidevajo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije