KORONAVIRUS

Vrag je vzel šalo: od četrtka spet nova pravila v trgovinah, lokalih ... (VIDEO)

Črno na Koroško ali tamkajšnji varstveni zavod bo minister za zdravje kmalu razglasil za ogroženo.
Fotografija: V trgovinah bo spet lahko omejeno število ljudi. FOTO: Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
V trgovinah bo spet lahko omejeno število ljudi. FOTO: Leon Vidic/delo

Ob slabšanju epidemiološke slike pri nas je vlada pripravila načrt sprejemanj ukrepov ob nadaljevanju širjenja virusa. Načrt, ki predvideva različne ukrepe glede na število novih okužb, število hospitaliziranih pacientov in tistih, ki potrebujejo intenzivno nego, je na novinarski konferenci predstavil premier Janez Janša

Vladni ukrepi FOTO: Zajem Zaslona
Vladni ukrepi FOTO: Zajem Zaslona


Janša je poudaril, da vlada pri omejevanju covida-19 zasleduje cilj, da s kar najmilejšimi ukrepi doseže največji učinek, torej brez večje zaustavitve javnega življenja in z ukrepi, s katerimi bi povzročili čim manjšo gospodarsko škodo. »Smo praktično sredi drugega covidskega vala in ukrepi, ki jih sprejemamo v tem času in jih bomo v prihodnje, so namenjeni zajezitvi tega vala in preprečitvi morebitnih še hujših posledic v obdobju tretjega vala,« je dejal Janša.

S četrtkom spet omejitev zbiranja

Premier Janez Janša FOTO: Borut Zivulovic/Reuters
Premier Janez Janša FOTO: Borut Zivulovic/Reuters
Spomnil je na zadnji ukrep vlade, to je obvezno namestitev razkuževalnikov za roke v skupnih prostorih večstanovanjskih stavb. Veljati bo začel v sredo.

Drugi paket ukrepov pa sicer vključuje omejitev zbiranja na 10 ljudi, strežbo samo za sedečimi mizami, razredčitev miz, prireditve brez zakusk, obvezno uporabo razkušil v skupnih prostorih, omejitev števila oseb v javnih prostorih (trgovine, banke, ..), prepoved obiskov v domovih za ostarele in bolnišnicah v nekaterih okrajih. Kot je potrdil Janša, bodo ti ukrepi začeli veljati že v četrtek.

S tem bo vlada skorajda izčrpala ukrepe, ki jih ima v okviru t. i. oranžne faze ukrepanja. Na voljo bi ji ostali le še ukrepi, kot so zapora posameznih občin, zaprtje gostinskih lokalov in športnih dvoran ter ustavitev nenujnih zdravstvenih storitev. »Smo močno upali, da do tega ne bo prišlo. A zadnji podatki kažejo, da se število okužb povečuje,« je dejal.

To prinaša tretji paket

Če bodo ukrepi prijeli, se lahko še podaljša čas do tretjega paketa. Kot je dejal Janša, bi se sicer izvajanje tretjega paketa začelo v roku 10-14 dni.

Tretji paket pa torej vključuje tudi zaprtje posameznih občin oziroma regij, splošno prepoved obiskov v domovih in bolnišnicah, zaprtje gostinskih lokalov, fitnesov in športnih objektov, omejitve delovanja kozmetičnih in frizerskih salonov, zaprtje nenujnih zdravstvenih in zobozdravstvenih dejavnosti, prepoved vseh javnih in kulturnih prireditev ter verskih obredov in porok na območjih občine/regije.

Znova epidemija?

V primeru hudega poslabšanja razmer in uvrstitve države na rdeči seznam so kot skrajni ukrepi predvideni tudi policijska ura, omejitve gibanja na občine in omejitev izhodov z domov. V rdeči fazi, ko bi morali znova razglasiti epidemijo, je predvideno tudi morebitno zapiranje meja.

»Če bi število okuženih preseglo 140 na 100.000 prebivalcev v 14-dnevnem obdobju ter bi bilo v bolnišnicah več kot 250 bolnikov, od teh več kot 50 na intenzivni negi, bi morali razglasiti epidemijo in sprejeti podobne ukrepe, ki smo jih sprejemali spomladi,« je posvaril.

»Vrag je odnesel šalo, prihaja čas, ko se bomo kot družba stehtali, ali bomo s svojim obnašanjem skušali virus zajeziti sami, ali pa bomo plačali visoko ceno,« je še dejal Janša.


 
Preberite tudi:

Stanje vse slabše, iz doma starejših žalostna novica
Nas čaka vse to?! Maske na prostem, zaprti bari, omejeni stiki ...



Janša je še izpostavil, da vsi ukrepi temeljijo na zakonu o nalezljivih boleznih, tudi ukrep omejitve gibanja v nočnem času, ki ga predvideva srednji scenarij rdeče faze, ko bi denimo število hospitaliziranih naraslo čez 300. 

Znova je na seznamu možnih ukrepov tudi uvedba posebnih terminov, v katerih bi lahko starejši in pripadniki ranljivih skupin uporabljali storitve. A to ne pomeni, da bi javni promet ali druge javne storitve uporabljali samo nekaj ur na dan, ampak bi ta čas rezervirali samo zanje.

Kdaj bo cepivo?

Če pridemo v stanje, ko bomo imeli več kot 360 postelj v zdravstvenem sistemu zapolnjenih z bolniki s covidom-19, pa po besedah primerja niti ne bo več pomembno, koliko okuženih bo na dan, ker bo to izredno stanje, ko bo treba angažirati vse ostale rezerve, zapirati programe in preiti v fazo izrednega zdravstvenega stanja. »V primeru, če se bodo začeli izvajati ukrepi iz rdeče faze, to pomeni, da se aktivira tudi državni načrt za epidemijo, tam pa je razdelano za vsako institucijo na tisoče posamičnih ukrepov, ki jih morajo organi izpeljati,« je dejal.

Dotaknil se je tudi cepiva, o čemer so govorili na nedavnem srečanju evropskih voditeljev. Napovedi so bile tokrat manj konkretne in optimistične kot poleti, je dejal. Po njegovih besedah je nekaj obetavnih projektov, a do konca tega leta učinkovitega cepiva, ki bo na voljo vsem, realno gledano ne bo. Zato je v našem interesu, da virus čim bolj omejimo še pred hladnim obdobjem, ko bo prisotna tudi gripa in podobno.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije