ŠE VEDNO OPOZORILO

Gasilci na delu: veter odkrival strehe, plazovi povzročali nevšečnosti

Objavljeno 21. julij 2019 19.01 | Posodobljeno 21. julij 2019 23.06 | Piše: Ma. M.
Ključne besede: neurja toča

Padala je toča, zalivalo kleti in podiralo drogove. 

Fotografija je arhivska (toča na Goriškem). FOTO: Rok H., Matej H., Oste B.
LJUBLJANA –  Lokalna neurja so popoldne zajela občine Maribor, Ribnica na Pohorju, Rogaška Slatina, Velenje in Zagorje ob Savi, nato pa še Črnomelj in Metliko. Kot so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje, so posredovali gasilci iz sedmih prostovoljnih gasilskih društev in dveh poklicnih enot. V neurju je meteorna voda zalivala prostore stanovanjskih objektov, garažno hišo, dvorišče stanovanjskega objekta in več odsekov cest. Močan veter, ki je spremljal neurje, je podrl drog elektroenergetskega voda in odkril streho gospodarskega objekta.

Padala toča, zalivalo kleti in podiralo drogove

Ob močnejšem deževju in vetru je v občini Maribor voda zalila dvorišče stanovanjske hiše, garažno hišo in cesto, veter pa je podrl drevo na stanovanjsko hišo. Posredovali so mariborski poklicni gasilci in pekrski prostovoljni gasilci, očistili odvodne jaške in odstranili drevo s strehe stanovanjske hiše.

Zaradi močnega neurja je na območju občine Ribnica na Pohorju meteorna voda ogrožala stanovanjske objekte, na lokalne ceste se je sprožilo več manjših plazov. Prostovoljni gasilci Ribnica-Josipdol so odmašili in odstranili most, ki ga je poškodoval narasel vodotok, z lokalnih cest pa odstranili nanose zemljine in mulja. Cesta proti Greglovemu grabnu zaradi poškodovanega mostu ni dostopna, cesta po Slivniškem grabnu pa je deloma prevozna.

V občini Metlika je veter razkril streho na gasilskem domu v kraju Gradac, na ceste je padlo več dreves, gasilci in dežurni delavci cestnega podjetja odstranjujejo posledice neurja. V občini Črnomelj v okolici Dragatuša in Brdarcev gasilci odstranjujejo podrta drevesa in pokrivajo strehe na treh objektih.

Agencija RS za okolje (Arso) je že pred tem sporočila, da bo nedelja vremensko pestra in prižgala v več delih Slovenije rdeči alarm za točo. Okoli 19. ure je Arso opozarjal na veliko verjetnost toče na območju Bele krajine in na Kočevskem. 

V spodnji grafiki poglejte, v katerih delih države je trenutno verjetnost toče največja.


V ponedeljek bo po večini sončno, predvsem v gorskem svetu pa lahko nastane kakšna nevihta. Ponekod na Primorskem bo pihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 19, na Primorskem do okoli 22, najvišje dnevne od 28 do 33 stopinj Celzija.
 

Kako je pri vas? Vas je zajelo neurje? Poročajte nam. Dodajte fotografijo ali video v spodnjem spletnem obrazcu.

Deli s prijatelji