MEDIJSKI PRITISKI

Ni pogojev: Šarec po aferi s prisluhi ne bo šel v Zagreb

Premier Šarec je dejal, da ni možnosti za uradno srečanje s Plenkovićem.
Fotografija: Marjan Šarec še ne bo odšel na uradni obisk v Zagreb.  FOTO: Eva Plevier, Reuters
Odpri galerijo
Marjan Šarec še ne bo odšel na uradni obisk v Zagreb.  FOTO: Eva Plevier, Reuters

DUBROVNIK – Slovenski premier Marjan Šarec je ob robu plenarne seje vrha pobude držav srednje in vzhodne Evrope ter Kitajske (16 + 1) v Dubrovniku dejal, da še ni možnosti za uradno srečanje s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem. Tako je odgovoril na novinarsko vprašanje, ali v kratkem načrtuje srečanje s Plenkovićem. »Mislim da se je treba nekatere stvari še prej dogovoriti, in če bo to bilateralno srečanje, bomo pričakovali kakšen rezultat. To pa je spoštovanje vladavine prava in implementacija arbitražne razsodbe.«
 
Šarec je najprej odgovarjal na vprašanja hrvaških novinarjev, ki jih je zanimal njegov pogovor s Plenkovićem v sredo v Bruslju glede navedb o pritiskih hrvaških predstavnikov na slovenske medije. Šarec je dejal, da se v Dubrovniku o tem s Plenkovićem nista pogovarjala, ker sta si vse povedala v sredo v Bruslju. Ponovil je, da mu je dejal, da pritiski na medije niso dobra praksa in da so za Slovenijo takšna dejanja nesprejemljiva.

Kljub vztrajanju hrvaških novinarjev Šarec ni želel govoriti o podrobnostih pogovora s Plenkovićem. Prav tako ni želel povedati, ali je Plenković med sredinim pogovorom zagotovil, da svetovalec medijske hiše Styria pater Ivan Tolj ni deloval v imenu hrvaške vlade, ko je poskušal preprečiti objavo prispevka Pop TV o vpletenosti hrvaških obveščevalcev v prisluškovanje slovenskim akterjem v arbitraži. Ponovil je, da posnetki, ki jih je objavil Pop TV, kažejo, da se je Tolj skliceval na pooblastila hrvaške vlade. Obenem pa je izpostavil, da ne gre za nobeno izredno stanje ali povečanje spora med državama.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije