PREISKAVA RAZKRIVA

Ni bil kriv biftek: to je razlog za množične okužbe v Ilirski Bistrici

Kot so sporočili z NIJZ, je šlo najverjetneje za kontaktni prenos prek embalaže.
Fotografija: Tatarski biftek. FOTO: Shutterstock Photo
Odpri galerijo
Tatarski biftek. FOTO: Shutterstock Photo

NIJZ je skupaj z upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ter Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano zaključil preiskavo izbruha nalezljive bolezni v Ilirski Bistrici. Glede na klinično sliko, potek obolenja in rezultate laboratorijskih analiz je preiskava pokazala, da je bil povzročitelj izbruha norovirus.

Med 25. in 30. decembrom lani so namreč v Ilirski Bistrici zaznali izbruh nalezljive bolezni. Z znaki akutnega gastroenterokolitisa je zbolelo 123 oseb, pri devetih vzorcih pa so kot povzročitelja izolirali norovirus. Ker je obstajal sum, da bi bilo lahko vzrok okužb uživanje mesnih živil iz tamkajšnje mesnice, predvsem tatarskega bifteka, so opravili epidemiološko poizvedovanje, preverili higieno v mesnici in zdravniško pregledali tamkajšnje zaposlene. Odvzeli so tudi vzorec sumljivega živila pri oboleli osebi, vzorce blata pri nekaterih obolelih ter izvedli izredni nadzor pristojne inšpekcije službe v mesnici.

image_alt
Okoli sto ljudi zastrupljenih s hrano: vsi so biftek ali meso zanj kupili v isti mesnici

Iz poročila o mikrobiološkem preizkušanju tatarskega bifteka je razvidno, da so preizkušani parametri v mejah sprejemljivih vrednosti. »Iz tega je mogoče sklepati, da ne gre za okužbo živil, kupljenih v mesnici, temveč za kontaktni prenos, verjetno prek embalaže, ki je prišla v stik z delovnimi površinami, predvsem tistimi, ki se jih dotikajo stranke (prodajni pult, POS-terminal, dozator razkužila),« so zapisali pri NIJZ.

Prav tako niso izključili možnosti predhodnih okužb oseb, ki so se udeležile družinskih praznovanj ali prednovoletnih druženj in prireditev, ki lahko okužbo prenesle v svoje domove in med sorodnike. Pred ponovnim odprtjem so sicer v mesnici izvedli poostren higienski režim v mesnici, novih okužb pa po tistem niso zaznali.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije