ANKETA NEDELJSKIH NOVIC

Nezaupanje do cepiv; cepljenje bi moralo biti prostovoljno

Kar 46 odstotkov sodelujočih se jih proti gripi ne namerava cepiti. 
Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Kmalu se bo začela (nekateri pravijo, da se je že) sezona gripe, na urgenci bo še več bolnih, ki bodo na bolnišničnih hodnikih čakali po nekaj ur in več. Sester je vedno manj. Kljub vsemu pa, kot sporočajo iz ustreznih služb, se ljudje letos pogosteje odločajo za cepljenje proti gripi. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je izvajalcem razdelil že 132.300 odmerkov, večina izvajalcev pa je naročila dodatne količine.

ni podpisa
ni podpisa
Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med ljudmi. Po ocenah zboli od pet do deset odstotkov ljudi, kar je veliko. In prav cepljenje je najzanesljivejši ukrep, saj varuje tako pred boleznijo kot pred morebitnimi zapleti, ki jo spremljajo.

Kakor koli, pred časom je inštitut Gallup World Poll za britansko nevladno organizacijo Wellcome opravil mednarodno raziskavo o zaupanju v cepljenje. To je, se je izkazalo, najnižje v Franciji, kjer je 33 odstotkov vprašanih menilo, da cepiva niso varna. V Sloveniji je ta delež znašal 13 odstotkov, je pokazala raziskava, izvedena v 144 državah. Od več kot 140.000 vprašanih ljudi jih je sicer zgolj sedem odstotkov menilo, da cepljenje ni varno.

V Sloveniji se je 70 odstotkov anketiranih strinjalo, da so cepiva varna, 13 odstotkov se jih s tem ni strinjalo, 18 odstotkov pa je bilo neopredeljenih. Da so cepiva učinkovita, jih je menilo 80 odstotkov, nasprotno je bilo prepričanih osem odstotkov. Do učinkovitosti je bilo neopredeljenih 13 odstotkov vprašanih Slovencev, so pokazali podatki, objavljeni na britanskem BBC.

ni podpisa
ni podpisa
Kaj o cepljenju menijo udeleženci naše spletne ankete na https://www.slovenskenovice.si/? Kar 46 odstotkov sodelujočih se jih proti gripi ne namerava cepiti. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije