NEGODOVANJE

Nezadovoljna Pirc Musarjeva: »To je najbolj bizarno predsedniško opravilo«

Poziva, naj se funkciji predsednice republike z zakoni ali drugimi predpisi v prihodnje ne nalaga pristojnosti, ki jih ne določa ustava, oziroma se opravi vsaj posvet z njo.
Fotografija: Predsednica med žrebom FOTO: Twitter predsednice republike
Odpri galerijo
Predsednica med žrebom FOTO: Twitter predsednice republike

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je danes z žrebom določila, kateri člani sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) bodo imenovani oz. izvoljeni za dveletni in kateri za štiriletni mandat. Žreb, ki je bil javen, je opravila v skladu z novelo zakona o RTVS, ki je po potrditvi na novembrskem referendumu začela veljati 28. decembra.

Izvlekla je 17 kroglic

Žrebanje je potekalo tako, da je iz posode drugo za drugo naključno izvlekla 17 kroglic. Prvih devet kroglic predstavlja upravičence za imenovanje oziroma izvolitev članov sveta RTVS, ki bodo svojega člana imenovali oziroma izvolili za dobo dveh let, naslednjih osem kroglic pa predstavlja upravičence, ki bodo svojega člana imenovali oziroma izvolili za dobo štirih let.

A to predsedniško opravilo Pirc Musarjevi ni bilo všeč, saj ga je označila za »najbolj bizarno predsedniško opravilo od obstoja Slovenije dalje«.

Ob tem je pozvala vsa ministrstva in zakonodajno telo, naj se funkciji predsednice republike z zakoni ali drugimi predpisi v prihodnje ne nalaga pristojnosti, ki jih ne določa ustava, so sporočili iz njenega kabineta.

Vsaj posvetujejo naj se s predsednico

Predsednica republike pristojne prav tako poziva, naj se v prihodnje ob pripravi zakonodajnih sprememb, ki bi takšne pristojnosti določale, najprej opravi javna razprava oz. vsaj posvet s predsednico.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije