VREMENSKO OPOZORILO

Zaradi neurja posredovali gasilci, najhuje je bilo v teh občinah

Meteorologi so popoldne izdali oranžni alarm za vzhodni del Slovenije. Izredno opozorilo velja do polnoči.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen, Delo

Za današnje popoldne so prognostiki napovedali nevihte, lahko tudi močnejše (več o tem v članku Nad Slovenijo se bodo zgrnili črni oblaki, tukaj bo najhuje). Ob 16. uri so na Arsu prižgali oranžni alarm za celotni vzhodni del Slovenije – za severovzhod in jugovzhod države, kar napoveduje možnost krajevno močnejših neviht z nalivi in s sunki vetra. Po napovedih bi se lahko razvile pozno popoldne in zvečer, opozorilo pa velja do polnoči. 

Okoli 17. ure je občine Ptuj, Gorišnica in Markovci zajelo neurje. Po do zdaj zbranih podatkih uprave za zaščito in reševanje so zabeležili več kot deset dogodkov, posredovali pa so tudi gasilci, saj je meteorna voda zalivala kletne prostore objektov in v naselju Spuhlja pa je veter podrl drevo.

Neurje se še lahko pojavi zvečer, predvsem na Dolenjskem, v Beli krajini, Posavju in osrednji Sloveniji.

Vremensko opozorilo. FOTO: Arso, zaslonski posnetek
Vremensko opozorilo. FOTO: Arso, zaslonski posnetek

Okoli 17.30 ure so vremenoslovci začasno izdali tudi vijoličasto opozorilo za točo.

Toča nam najverjetneje ne uide. FOTO: Arso
Toča nam najverjetneje ne uide. FOTO: Arso

Izredni bilten ob 16.45

Ob 16.45 smo prejeli izredni bilten centra za obveščanje (Cors), v katerem so zapisal, da se bo pozno popoldne in zvečer prek naših krajev pomikala hladna fronta. Predvsem v vzhodni in delno osrednji Sloveniji bodo nastajale nevihte, ki so krajevno lahko tudi močnejše. Mogoči spremljajoči vremenski pojavi so predvsem nalivi in sunki vetra.

Ponoči se bo ozračje umirilo, jutri zjutraj bo po nižinah v notranjosti precej nizke oblačnosti. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 17 stopinj Celzija.

V nedeljo dopoldne se bo jasnilo, lahko nastane še kakšna ploha. Čez dan bo po večini sončno, popoldne in zvečer bo mogoča še kakšna nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 31 stopinj Celzija.

Izredni bilten ob 14. uri

Nekaj pred 14. uro smo prejeli izredni bilten centra za obveščanje (Cors), v katerem so zapisali, da se je na območju Kočevja okoli 13. ure hitro razvila nevihtna celica: »Po podatkih Agencije RS za okolje se je na območju Kočevja okoli 13. ure hitro razvila nevihtna celica. Iz radarskih in strolmernih podatkov se sklepa, da jo spremljajo intenzivni vremenski pojavi, naliv, veter, strele, toča. Nevihta se pomika proti jugovzhodu. Ob tem lahko narastejo hudourniški vodotoki,« so zapisali.

Okoli 14. ure sta bili nevihtni celici tik nad Mariborom in na Gorenjskem.

Nevihtne celice okoli 14. ure. FOTO: zaslonski posnetek
Nevihtne celice okoli 14. ure. FOTO: zaslonski posnetek

Radarska slika padavin. FOTO: Arso, zaslonski posnetek
Radarska slika padavin. FOTO: Arso, zaslonski posnetek

Kako je pri vas? Pišite nam prek spodnjega obrazca.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije