NOVE RAZLIČICE SE ŠIRIJO PO SLOVENIJI

Nevarno različico virusa potrdili pri osebi, ki ni bila v tujini

Poleg do sedaj v Sloveniji dokazanih genetskih različic virusa, se pri nas širita dve novi genetski različici virusa, so zapisali na IMI.
Fotografija: V Sloveniji je vse več primerov novih različic virusa. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
V Sloveniji je vse več primerov novih različic virusa. FOTO: Jure Eržen, Delo

Na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) so februarja potrdili južnoafriško različico koronavirusa pri osebi, ki ni potovala v tujino. Angleško različico so doslej potrdili pri 49 osebah, le 10 jih je bilo v tujini. Pri dodatnih 55 vzorcih z mutacijo angleške različice morajo to še potrditi. V štirih vzorcih pa so potrdili t. i. nigerijsko različico.

IMI je v osmo presejalno sekvenciranje virusnih različic novega koronavirusa vključil 577 vzorcev, ki so bili odvzeti med 15. in 21. februarjem. Ugotovili so 55 vzorcev z mutacijo, značilno za angleško različico. Pri njih bodo v naslednjem tednu določili celoten genom virusa in s tem potrdili ali ovrgli prisotnost angleške različice. Sicer se delež potrjenih angleških različic virusa povečuje. Doslej so to različico potrdili pri 49 osebah, pri čemer jih je deset imelo jasno epidemiološko anamnezo za potencialni vnos angleške različice v Slovenijo, ostali pa ne in so se z angleško različico verjetno okužili v Sloveniji, so navedli. Delež angleške različice med vzorci vključenimi v presejalno sekvenciranje narašča in predstavlja že okoli deset odstotkov vseh vzorcev, vključenih v presejalno sekvenciranje.

image_alt
Slovenski imunolog svari pred katastrofo


Že v prejšnjem presejalnem obdobju so na IMI našli en vzorec z mutacijama, značilnima za južnoafriško različico, ki so ga v tem tednu tudi potrdili kot južnoafriško različico. Gre za osebo, ki nima epidemiološke indikacije o potovanju v tujino. V osmem presejalnem sekvenciranju pa so odkrili še dodaten vzorec z obema ključnima mutacijama, ki bo potrjen ali ovržen naslednji teden, so pojasnili.


Štirje primeri nigerijske različice


Za brazilsko različico značilne mutacije se v Sloveniji pojavljajo le v zelo nizkih deležih, in v različnih kliničnih vzorcih, so zapisali na IMI.V štirih vzorcih iz osrednje Slovenije so potrdili tudi genetsko različico B1.525 oziroma t. i. nigerijsko različico, ki je sicer najbolj razširjena na Danskem, v Veliki Britaniji, Nigeriji in v ZDA. O enem primeru različice B1.525., ki je bila poimenovana nigerijska, je že prejšnji teden poročal Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Ta laboratorij naj bi sicer ugotovitve zadnjih preiskav predstavil v četrtek.

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas