MOŽEN POGIN

Nevarna okužba s psa na človeka

Analiza sumljivih pasjih krvnih vzorcev je pokazala, da je bilo dve tretjini pozitivnih. Leptospiroza je bakterijska bolezen, ki povzroča hude zdravstvene težave.
Fotografija: Poplave so pogosto vir okužbe z leptospirozo tako za pse kot človeka. FOTO: TADEJ REGENT
Odpri galerijo
Poplave so pogosto vir okužbe z leptospirozo tako za pse kot človeka. FOTO: TADEJ REGENT

V laboratoriju za leptospirozo, bakterijsko bolezen, ki povzroča hude zdravstvene težave najpogosteje pri psih, zboli pa lahko tudi človek, so od 5. septembra zaznali precejšen porast serološko pozitivnih krvnih vzorcev psov, analiziranih na patogene leptospire. Zato so vsem veterinarskim ambulantam, bolnišnicam, klinikam in lovcem poslali opozorilo, naj bodo pozorni tudi na klinične znake te bolezni.

Dr. Renata Lindtner Knific iz omenjenega laboratorija, ki dela v sklopu Inštituta za perutnino, ptice, male sesalce in plazilce Veterinarske fakultete v Ljubljani, je povedala, da so v omenjenem obdobju dobili 29 krvnih vzorcev psov, pri katerih so veterinarji posumili, da so zboleli za leptospirozo. In izkazalo se je, da je bilo kar 18 vzorcev pozitivnih (62 odstotkov vseh), od tega je bilo 11 pozitivnih na več kot eno od 12 različic bakterijskega seva (serovar).

Renata Lindtner Knific FOTO: JAROSLAV JANKOVIČ
Renata Lindtner Knific FOTO: JAROSLAV JANKOVIČ
Čeprav je v Sloveniji trenutno registriranih približno 234.000 psov, se število pozitivnih vzorcev zdi majhno. Panika je sicer odveč, so pa opozorilo resno vzeli na Lovski zvezi Slovenije in ga nemudoma objavili na svoji spletni strani. Nevarna pasja bolezen zahteva izjemno drago zdravljenje z antibiotiki, v posameznih primerih pa se lahko konča celo s smrtjo obolelega štirinožca. Dejstvo je namreč, da so lovski psi (delovnih je približno 4000) v primerjavi s tistimi, ki kot hišni ljubljenčki večino časa preživijo v zaprtih prostorih, bistveno bolj ranljivi. Možnost okužbe z bakterijo je pri njih namreč nekajkrat večja, saj so pogosteje v gozdu, na travnikih in njivah, kjer je možnost okužbe večja kot v urbanem okolju.

Ne gre pozabiti niti dejstva, da lahko veterinarji, h katerim ljudje pripeljejo bolnega psa, le priporočijo, naj se odločijo za odvzem krvi in preiskavo na leptospirozo ali katero drugo kužno bolezen. Prisiliti pa jih ne morejo. In mnogi se zanje ne odločijo, ko jim povejo, da bodo morali sami plačati več deset evrov za odvzem vzorca in njegovo analizo, v primeru pozitivnega rezultata na leptospirozo pa še stroške dodatnih preiskav in zatem zdravljenja, kar lahko nanese še več sto evrov.


Ker na inštitut mnoge klinike, ambulante in bolnišnice tako sploh ne pošiljajo sumljivih krvnih pasjih vzorcev, niti ne vemo, koliko je res obolelih psov ali koliko jih je celo poginilo zaradi leptospiroze. Ne glede na to so se na LZS odločili, da članstvo opozorijo na njen porast pri psih, in jim priporočili, naj preventivno cepijo svoje kosmatince, da zmanjšajo možnost okužbe s to drugo najpogostejšo bakterijsko boleznijo. Zavedajo se namreč, da lahko povzroči težko pljučnico in nevrološke motnje ter okvaro jeter in ledvic. Spekter obolenja se giblje od blagih in nespecifičnih do hudih, multisistemskih bolezni, ki se lahko končajo s smrtjo. Pri zbolelem psu lahko opazimo bruhanje, krvavo drisko, dehidracijo in bolečine v trebuhu. Pri hujši obliki pa žival pogine v nekaj dneh.

Cepljenje cenejše od zdravljenja

Cepljenje psov proti leptospirozi ni obvezno, je pa zelo priporočljivo. FOTO: GULLIVER/GETTY IMAGES
Cepljenje psov proti leptospirozi ni obvezno, je pa zelo priporočljivo. FOTO: GULLIVER/GETTY IMAGES
Marko Mali
, lovec in veterinar na Veterinarski kliniki za male živali iz Lesc, je dejal, da je izjemno priporočljivo, da vsak lastnik psa, še sploh lovskega, cepi proti leptospirozi. V večdesetletni praksi namreč ne pozna primerov hujših stranskih učinkov cepiv (morda nekaj primerov kožne alergije), hkrati pa jih večina, kot sta vanguard in nobivac, pokriva tudi pasjo kugo, parvovirozo, hepatitis in kužni kašelj. Svojega lovskega psa Mali redno cepi, in to ne glede na dejstvo, da cepivo, ki stane okoli 27 evrov, pokriva le dva od dvanajstih pri nas najpogostejših serovarov leptospiroze in da je treba cepljenje ponavljati vsako leto, saj je učinkovito le osem mesecev.


A v praksi se dogaja, pravi Mali, da lastniki novokupljenega psa na vakcinacije in revakcinacije pripeljejo prvo leto, morda še drugo leto, v tretjem pa že ne več. Mnogi zaradi visokih stroškov pasjega vzdrževanja pač tvegajo in upajo, da žival ne bo zbolela za katero od zoonoz. Cepljenje proti njim namreč ni obvezno, tako kot je za steklino.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije