HUDE POSLEDICE

Neurje pustošilo po Sloveniji: voda zalivala kleti, strela udarila v hišo in zanetila požar (VIDEO)

Gasilci in delavci elektra so imeli polne roke dela.
Fotografija: Arhivska fotografija. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Arhivska fotografija. FOTO: Voranc Vogel

Napovedi vremenoslovcev so se žal uresničile, saj so v torek večji del države popoldne in zvečer zajeli močni nalivi in nevihte. Uprava za zaščito in reševanje poroča o številnih posredovanjih pristojnih služb, zvečer pa so imeli gasilci polne roke dela. Portal Neurje.si je objavil nekaj posnetkov z različnih koncev države.

Ob 18.42 je med neurjem v Ojstriški vasi v občini Tabor voda zalivala kletne prostore stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Ojstriška vas - Tabor in Kapla - Pondor, ki so jo iz prostorov izčrpali in posesali. V pripravljenosti so bili gasilci PGD Loke.

Okrog 20.27 je območje Šmarja pri Jelšah zajelo neurje. V Koretnem je ob tem strela udarila v pomožni objekt. Začetni požar so pogasili prisebni občani sami, gasilci PGD Šmarje pri Jelšah pa so pregledali objekt in del poškodovane strehe prekrili s folijo. Ob 20.56 je na Gallusovi ulici v Šmarju pri Jelšah meteorna voda zalivala stanovanjsko hišo. Posredovali so gasilci PGD Šmarje pri Jelšah, ki so preusmerili tok vode stran od objekta.

Ob 21.22 je na Delavski ulici v Šentjurju zaradi neurja voda zalila prostore stanovanjske hiše. Posredovali so so gasilci PGD Šentjur in vodo izčrpali. Zjutraj pa so gasilci PGD Šentjur izvozili na pomoč na Jerinovo ulico v Šentjurju, kjer je meteorna voda povsem zalila okolico stanovanjske hiše v fazi izgradnje, in vodo izčrpali.

Okrog 19.49 je območje občine Slovenske Konjice zajelo neurje. Zaradi izpada je bilo brez električne energije 1.445 odjemalcev. Delavci Elektra Maribor so okvaro odpravili. Ob 20.32 je v Ločah meteorna voda zalivala stanovanjsko hišo. Posredovali so gasilci PGD Loče, ki so sprostili meteorne jaške in omogočili odtekanje vode. Ob 20.40 je v Zbelovski Gori meteorna voda ogrožala stanovanjsko hišo. Posredovali so gasilci PGD Zbelovo in PGD Slovenske Konjice, ki so prekopali cesto in preusmerili tok vode ter posesali vodo iz objekta. Ob 20.53 je na Grajski ulici v Ločah strela udarila v stanovanjsko hišo. Posredovali so gasilci PGD Loče in PGD Slovenske Konjice, ki so objekt pregledali ter ugotovili, da do požara ni prišlo.

Ob 20.50 je na Malem Bregu meteorna voda ogrožala stanovanjsko hišo. Posredovali so gasilci PGD Loče, ki so prekopali jarek in usmerili tok vode stran od objekta. Ob 21.38 je na Grajski ulici v Ločah, po predhodnem udaru strele in kljub gasilskemu pregledu objekta, zagorelo na ostrešju stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Loče in PGD Slovenske Konjice, ki so požar omejili in pogasili, izrezali ožgani del ostrešja in odstranili poškodovani izolacijski material, nato pa celoten objekt temeljito pregledali. Ogenj je poškodoval približno dva kvadratna metra ostrešja.

Ob 21.28 je med nalivom v Logu v občini Rogatec voda zalivala strešne prostore dveh stanovanjskih hiš. Posredovali so gasilci PGD Dobovec in Rogatec, ki so opravili ogled objektov ter ugotovili, da gre za posledico poškodovane kritine zaradi toče pred nekaj dnevi in da zaradi dotrajanosti kritine trenutna sanacija ni mogoča.

Ob 21.03 je območje Rogaške Slatine zajelo neurje. V Malih Rodnah je strela udarila v ostrešje stanovanjskega objekta, zaradi česar je zagorelo. Posredovali so gasilci PGD Rogaška Slatina in PGD Steklarna Rogaška Slatina, ki so zavarovali kraj dogodka, požar omejili in pogasili ter pregledali objekt. Ogenj in dim sta uničila inventar na podstrešju ter poškodovala oplesk. Meteorna voda je zalila več kleti. Gasilci posledice neurja na območju Rogaške Slatine še vedno odpravljajo.

Ob 19.25 je občino Mislinja zajelo neurje. Posredovali so vsa tri prostovoljna gasilska društva v občini ter delovni stroji. Gasilci so črpali meteorno vodo iz objektov in čistili zamašene prepuste. Neurje je poškodovalo in uničilo več lokalnih cest ter sprožilo dva plazova. Narasla reka Paka je v Gornjem Doliču uničila most lokalne ceste Gornji Dolič–Kozjak.

Ob 22.55 je zaradi neurja v občini Črnomelj meteorna voda zalila in ogrožala več stanovanjskih, gospodarskih in poslovnih objektov. Zalitih je bilo več cest, parkirišč in vozil. V času neurja je strela udarila v električno omarico stanovanjske hiše v Črnomlju ter v ostrešje stanovanjske hiše v naselju Tribuče, kjer je prišlo do poškodb ostrešja in dimnika. Objekte so pregledali in zaščitili. Gasilci so črpali vodo iz zalitih objektov, cestišč ter parkirišč, čistili prostore objektov, odstranjevali nanose blata in peska ter pomagali pri odstranjevanju vozil. Na več lokacijah so postavili protipoplavne vreče in preprečili vdor vode v objekte.

Neurje je zajelo tudi večji del Štajerske, Pomurja in Koroške. Vreme pa ni prizaneslo niti prebivalcem Velikih Lašč in Žužemberka.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije