KORONAVIRUS

Zadnje številke okužb katastrofalne, prav tako stanje v bolnišnicah (VIDEO)

Slabim novicam ni videti konca.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Blaž Samec

Epidemični katastrofi v Sloveniji ni videti konca. V torek je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Nijz) ob 10.046 PCT-testih potrjenih 4.276 novih okužb. V tem valu smo že tretjič presegli mejo 4000. Delež pozitivnih je bil 42,6-odstoten

V državi je trenutno 46.243 aktivnih primerov. V bolnišnicah zdravijo 1.095 covidnih bolnikov, 251 jih potrebuje intenzivno nego. 19 ljudi je umrlo.

»Danes so razmere v bolnišnicah žal se slabše, kot so bile včeraj, in to kljub temu, da je bilo iz bolnišnic včeraj odpuščenih 87 pacientov,« je na vladni novinarski konferenci povedala uradna govorka Maja Bratuša in znova opozorila, da je na oddelkih intenzivne terapije 80 odstotkov pacientov necepljenih.

Povedala je tudi, da je cepljenje zaradi tretjega odmerka spet v porastu. Polno cepljenih je trenutno 64 odstotkov oseb, starejših od 18 let, oziroma 74 odstotkov oseb, starejših od 50 let.

Minister Janez Poklukar je na ponedeljkovi novinarski konferenci dejal, da smo priče nekakšnemu »lockdownu v zdravstvu«, saj kapacitet in kadrov praktično ni več toliko, da bi lahko zagotovili kakovostno medicinsko oskrbo. V bolnišnicah pomagajo tudi dijaki, študentje, vojaki in prostovoljci Rdečega križa. Na pomoč je priskočilo tudi zdravstveno osebje iz Italije.

Odslej bo v šolah trikrat tedensko obvezno samotestiranje.Tisti, ki se ne bodo testirali in niso cepljeni ter niso preboleli covida 19, se bodo morali izobraževati na daljavo.

O aktualnem stanju zaradi covida sta na novinarski konferenci spregovorila tudi Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata in vodja sektorja za finančni nadzor na Fursu Marjan Maček.

Potza je o inšpekcijskih nadzorih v zvezi s PCT-pogojem povedala, da so vsi inšpekcijski organi povečali število nadzorov: preverili do več kot 5.900 objektov in več kot 25.000 oseb. Preko 7.500 oseb je pregledal inšpektorat za šolstvo in šport. V večini primerov so izrekli opozorila. Med dejavnostmi, kjer je največ kršitev, sta gostinstvo in trgovina. 

V preteklem tednu so pod drobnogled vzeli tudi vulkanizerske delavnice, a ugotovili le dve neskladnosti. Bolj pa skrbi, da so ugotovili tudi 14 kršitev karantene zaradi okužb. Kot je povedala Deana Potza, kazni še niso izdali, za zdaj so posamezniki dobili obvestila, da morajo pojasniti, zakaj jih v času obiska inšpektorja ni bilo na naslovu.

Omenila je tudi incident, ki se je konec tedna zgodil na območju Most, ko so inšpektorju neznanci prerezali pnevnmatike. »Primer je prevzela policija, inšpekcijskih nadzorov pa zato ne bo nič manj.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije