ABSOLUTNI REKORD

Številke še kar naraščajo: tokrat okuženih kar 192!

Gre za največ odkritih primerov v enem dnevu od izbruha epidemije novega koronavirusa.
Fotografija: Število primerov se povečuje. FOTO: Luisa Gonzalez Reuters
Odpri galerijo
Število primerov se povečuje. FOTO: Luisa Gonzalez Reuters

V četrtek so epidemiologi zabeležili 192 novih primerov novega koronavirusa, torej največ doslej. Opravili so 3645 testov, kar je prav tako največ doslej. Skupaj so jih opravili že 212.756, je na socialnih omrežjih objavila vlada.

Število hospitaliziranih je 60, intenzivno oskrbo pa potrebuje 15 bolnikov, domov so jih odpustili 11.
 

Preberite tudi: Virus kroži po vseh občinah, problematične so »čik pavze« (V ŽIVO)


Kot so za STA pojasnili na ministrstvu za zdravje, je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) v današnjem epidemiološkem poročilu sporočil, da je zaradi dvojnega vnosa podatkov za sredo skupno število pozitivnih oseb za eno osebo nižje. V sredo je bilo torej število pozitivnih oseb 121, in ne 122, kot je vlada objavila v četrtek. Skupno število potrjenih okužb z novim koronavirusom do vključno četrtka pa je 5007.

Novi primeri okužbe z novim koronavirusom so bili v četrtek razpršeni na 77 občin. Kar 52 primerov so potrdili v Ljubljani, po sedem v Domžalah in Črni na Koroškem, po šest v Mariboru in Celju, pet v Slovenskih Konjicah, po štiri pa v Kranju in Medvodah. Občinam z najmanj eno potrjeno okužbo se je pridružilo Središče ob Dravi.

Skupaj je 1509 aktivnih okužb, največ v Ljubljani, 338.


 

Okužbe se širijo na zabavah


Po besedah Nuške Čakš Jager z NIJZ je incidenca v Sloveniji visoka (v sredo je bila 68,4 primera na 100.000 prebivalcev). Nekoliko več potrjenih primerov okužbe je pri ženskah (2342 moških, 2474 žensk), več je tudi okužb med zdravstvenimi delavci in v domovih za starejše.
Preberite tudi: Kacin napovedal omejitev druženja na zasebnih površinah (VIDEO)
Prenosi se po besedah Čakševe zgodijo v lokalnem okolju, po podatkih tistih, ki jih anketirajo, so to največkrat zasebna druženja. Vladni govornik Jelko Kacin je v sredo omenil, da vlada išče pravno podlago za omejitev zasebnih druženj.

V bolnišnicah se je v sredo zaradi covida 19 zdravilo 63 pacientov, od tega 13 na intenzivni negi, trije več kot dan prej. Umrli sta dve osebi, obe iz domov za starejše. Skupaj je v Sloveniji umrlo že 145 ljudi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije