HOSPITALIZIRANIH 250 LJUDI

Število okužb skokovito poskočilo, dosegli smo še en mejnik za razglasitev epidemije

Objavljeno 17. oktober 2020 09.24 | Posodobljeno 17. oktober 2020 22.29 | Piše: N. B.

Vse bolj se bližamo štirimestni številki dnevnih okužb.

Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo
Očitno so se napovedi Janeza Janše, da lahko pričakujemo še kakšen rekord, uresničile. Po besedah Jelka Kacina so v petek potrdili 897 novih okužb pri nas in eno v tujini, skupaj 898. Opravili so 5.605 testov. V bolnišnicah se zdravi 250 ljudi, intenzivno nego pa potrebuje 43 bolnikov. Umrle so štiri osebe, 28 jih je bolnišnico zapustilo. Število aktivnih primerov se je dvignilo na 6.082. Štirinajstdnevna pojavnost znaša 290 okuženih na 100 tisoč prebivalcev.


»Število testiranj še povečujemo, delež okuženih pa vztraja pri 16 odstotkih,« je zapisal vladni govorec Jelko Kacin.image
Trenutne razmere v Sloveniji. FOTO: S. N.

Vlada je v načrtu ukrepov ob drugem valu covida 19 predvidela tri ključne kriterije, ki bodo podlaga za sprejemanje ukrepov. Prvi kriterij, ki bi moral biti izpolnjen za vstop v rdečo fazo, smo presegli že 9. oktobra. Takrat je namreč 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev presegla število 140. V petek smo skoraj dosegli še drugi kriterij, ki predvideva več kot 250 ljudi v bolnišnicah. Ko bo število bolnikov na intenzivni negi doseglo 50, bodo izpolnjeni vsi trije kriteriji za razglasitev epidemije.
 

Preberite tudi: Do krompirjevih počitnic bi bilo lahko okuženih 50 tisoč SlovencevPrav danes so sicer v devetih rdečih regijah začeli veljati strožji ukrepi. Prepovedano je opravljati gostinsko dejavnost v lokalih, ponujanje storitev v fitnes centrih in zaprtih športnih objektih. V frizerskih in kozmetičnih salonih je lahko le ena stranka. 

V nedeljo sestanek vlade in svetovalne skupine

Vladni govorec za covid 19 Jelko Kacin je v oddaji 24 ur zvečer napovedal, da se bo krizna skupina vlade s svetovalno skupino ministrstva za zdravje sestala v nedeljo zvečer. »Znova bomo pogledali razmere, prisluhnili svetovalni skupini, pogledali načrt ukrepov, ki ga imamo pripravljenega za ta drugi val covida 19, ki zdaj poteka. In po tehtanju in ocenjevanju vseh posledic se bomo pač morali odločiti, ali so potrebni še dodatni ukrepi, kateri, kje in kdaj,« je dejal.

Kot je spomnil je Bojana Beović opozorila, da je potreben teden, 10 dni, da bomo ocenili, ali smo pri tem uspešni. »Če se to ne bo začelo kmalu kazati, bomo morali sprejeti bolj drastične ukrepe. Samo mi lahko tukaj v Sloveniji zamejimo virus, nihče drug, nobena soseda nam pri tem ne more pomagati in zato je to pač trenutek resnice za vse nas,« je sklenil Kacin.
Deli s prijatelji