PODRLI NESLAVNI REKORD

Drastični skok okuženih v Sloveniji, žarišče v Rogaški Slatini

Če smo imeli v ponedeljek 82 pozitivnih, jih je bilo včeraj že 123.
Fotografija: Arhivska fotografija. FOTO: A. L.
Odpri galerijo
Arhivska fotografija. FOTO: A. L.

Včeraj je bilo v Sloveniji potrjenih 123 novih okužb s koronavirusom. V primerjavi z dnevom prej, ko so našteli 82 primerov (ob 2.247 opravljenih testih, kar pomeni, da je bilo pozitivnih 3,65 odstotka od vseh testov), je številka torej višja za kar 50 odstotkov. Včeraj je bilo opravljenih 3.123 koronatestov, kar pomeni, da je bilo pozitivnih 3,94 odstotka vseh odvzetih vzorcev.

V bolnišnicah je 61 oseb (+11 v primerjavi s prejšnjim dnem), na respiratorju pa 11 (+1). Število umrlih, ki so bili pozitivni na novi koronavirus, se ni spremenilo.

Do zdaj je za rekordni dan veljal 10. september. Takrat smo v Sloveniji v enem dnevu potrdili 108 pozitivnih na sars-cov-2.


Vladni govorec Jelko Kacin je na sredini novinarski konferenci povedal, da so se uresničili matematični napovedni modeli. »Treba se je zavedati, da se lahko število okužb še poveča in tako tudi število oseb, ki bodo potrebovale bolnišnično zdravljenje.« Tako se v celjski bolnišnici odpira covid oddelek, saj je v Savinjski dolini situacija vse slabša.

Le dva primera okuženih sta povezana z uvozom, 48 z lokalnimi viri, 20 okužb je neznanega vira. Kacin je vesel, da je teh manj, kot kaže, so državljani sledili prošnjam vlade, da povedo, s kom so se družili.


Rogaška Slatina novo žarišče

Od torka je v državi novo žarišče, tj. Pegazov dom v Rogaški Slatini, kjer je potrjeno okuženih 13 stanovalcev, ob njih pa še trije zaposleni. Deset okuženih so preselili v novomeško bolnišnico.

Na novinarski konferenci je svojo osebno izkušnjo še enkrat predstavil zdravnik Alfred Lukanovič, ki je prebolel hudo obliko okužbe. V bolnišnico je bil sprejet 9. marca, nekaj dni po stiku z bolnico, za katero se je izkazalo, da je bila pozitivna na koronavirus. 12. marca so ga priklopili na respirator, 900 ur je bil priklopljen. Šele maja je bil sposoben za rehabilitacijo v URI Soča, bil je nepokreten. »Bliža se jesen, bližajo se prehladna obolenja z vsemi simptomi in znaki, ki jih težko opredelimo in ločimo od covid znakov. Zato vse pozivam, da se cepijo proti gripi, s tem bomo preprečili preobremenjenost primarnega zdravstvenega sistema.«


Žalosten, ker nekateri govorijo o virusu kot izmišljotini

»Zavedati se moramo, da nas osnovna vojaška doktrina uči, da je sovražnika treba spoznati. Sovražnik covid nas je prizadel, posega v vse pore našega življenja. Ne zavedamo se dovolj, kaj bo, če se bo epidemija nadaljevala oziroma povečevala. Moja osebna izkušnja pove, da tega gre banalizirati in sem zelo užaloščen zaradi tistih, ki se norčujejo, da je virus izmišljen. To je neumnost.« Kot je že večkrat povedal, je s povsem navadnimi prehladnimi znaki na začetku pristal na respiratorju.

Dodal je, da je bil na robu smrti in da je imel srečo ter da šele, ko to preizkusiš na lastni koži, veš, kako hudo je. Ne more verjeti Slovencem in Slovenkam, ki širijo laži o virusu in poskušajo posploševati njegovo nevarnost.


Časopis in revije so nazaj

Kacin je še potrdil odločitev Nijz, da se tiskani mediji odslej lahko uporabljajo v kavarnah, restavracijah, knjižnici, a pri tem je treba upoštevati določene ukrepe: branje z masko, razkužene roke, preden začnemo brati časopis.


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije