KORONAVIRUS SE ŠIRI

Toliko mrtvih v enem dnevu še ni bilo, zmanjkuje tudi zdravil

V zdravstvu so težave pri opremi, primanjkuje tudi nekaterih zdravil, ki jih uporabljajo za zdravljenje bolnikov s covidom.
Fotografija: Bolnišnica Jesenice FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Bolnišnica Jesenice FOTO: Voranc Vogel

V sredo so potrdili prisotnost novega koronavirusa v 1685 vzorcih, medtem ko je bilo opravljeno 5991 testov, poroča sledilnik covida 19. Po zadnjih podatkih je bilo pozitivnih 28,1 odstotka vzorcev (štiri odstotne točke manj glede na predhodni dan). Dan prej so v 6311 testih potrdili 2017 okužb. To pomeni, da je bil okužen skoraj vsak tretji testirani.

Umrlo je 30 oseb, je sporočila vlada. V bolnišnicah je trenutno 1025 oseb (46 več kot dan prej), intenzivno zdravljenje pa jih potrebuje 161 (6 več).


Jelko Kacin je danes sporočil, da se razmere nekoliko izboljšujejo, med drugim se je reprodukcijsko število (R) z včeraj na danes spustil z 1,14 na 1,11. Pravi, da ukrepi učinkujejo in da smo na pravi poti.

Težave z določeno opremo, tudi z dobavo zdravil

»Želimo si, da smo že dosegli vrh vala okuženih s sars-cov-2, verjetno pa je treba počakati še nekaj dni, da bo prepričanje trdnejše,« je po Kacinu dejal Matjaž Jereb, vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike. Poudarja, da se še vedno pričakuje večji priliv ljudi, ki bodo potrebovali bolnišnično zdravljenje – vrha hospitaliziranih bolnikov še nismo dosegli, ampak ga bomo v dobrem tednu ali 14 dneh, na intenzivnih oddelkih pa še nekaj kasneje, morda konec novembra. Izpostavil je, da je že danes alarmantno stanje glede postelj na intenzivni negi, dodaten problem pa je zdravstveno osebje. Tudi to zboleva in je na robu zmogljivosti. Nekaj težav je z medicinsko opremo, pričakovati pa je tudi težave glede dobave nekaterih zdravil, ki jih uporabljajo pri nekaterih bolnikih s covidom.

Danes naj bi bila sprejeta tudi odločitev o šolanju. Kot je znano, so bile počitnice podaljšane za en teden, predsednik vlade Janez Janša pa je že pred dnevi napovedal, da bo nekatere ukrepe treba podaljšati. Da je še preuranjeno govoriti o sproščanju ukrepov, je včeraj dejal tudi minister za zdravje Tomaž Gantar. Več o tem v članku Jelko Kacin: Nekateri ukrepi bodo morali trajati dlje časa. Katere ukrepe bo vlada spreminjala, če jih bo, bodo predstavili na popoldanski novinarski konferenci, je še napovedal Kacin. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije