Nepričakovano: ne vodita LMŠ oz. SDS, ampak ...

Na vprašanje, za katero stranko bi volili, je kar 24,5 odstotka vprašanih odgovorilo, da ne vedo.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen, Delo

V zadnjem mesecu se je zelo povečal delež ljudi, ki ne vedo, koga bi volili, takšnih je že četrtina, kaže Barometer, januarska anketa Dela. Med strankami vodilni LMŠ in SDS ostajata zelo blizu skupaj, tretje mesto je obdržala Levica.

Na vprašanje, za katero stranko bi volili, je kar 24,5 odstotka vprašanih odgovorilo, da ne vedo, kar je skoraj sedem odstotnih točk več neopredeljenih kot pred enim mesecem. Poleg tega je še dobra desetina anketirancev odgovorila, da ne bi glasovala za nobeno stranko. To pomeni, da je skupaj kar 35 odstotkov volivcev, ki jih nobena stranka ne zanima, kar je več, kot imajo podpore prve tri stranke skupaj.

Vodilni stranki zamenjali mesti

LMŠ in SDS sta spet zamenjala mesti; tokrat spet vodil LMŠ, ki bi ga volilo 14 odstotkov vprašanih, SDS pa bi dobil 13,3 odstotka glasov. Na tretjem mestu ostaja Levice s 7 odstotki. Sledi NSi s 6,9 odstotka, SD pa ima 6-odstotno podporo. Na šestem mestu je SNS (3,3 odstotka), sledijo pa Desus (3 odstotki), SAB (2 odstotka), SMC (1,7) odstotka, Zeleni Slovenije (1,3 odstotka), SLS (1,2 odstotka), Pirati (1,1 odstotka) in Dobra država (0,9 odstotka).

Delež sodelujočih v raziskavi, ki se jim zdi delo vlade zelo pozitivno ali pozitivno, se je zmanjšal, vendar je povprečna ocena kljub temu malenkost višja, kot je bila, zaradi večjega deleža tistih, ki vladne rezultate ocenjujejo srednje dobro. Srednja ocena dela vlade je tako 2,79, dela državnega zbora pa 2,59.

Pahor začenja leto 2020 kot najbolj priljubljen politik v državi

Predsednik republike Borut Pahor začenja leto 2020 kot najbolj priljubljeni politik v državi. Na drugem mestu je premier Marjan Šarec, na tretjo stopničko pa se je prvič uspelo povzpeti ministru za zdravje Alešu Šabedru. Evropski komisar Janez Lenarčič je zdaj peti, saj ga je prehitela evropska poslanka Tanja Fajon.

FOTO: Leon Vidic, Delo
FOTO: Leon Vidic, Delo

Razen Pahorja in Šarca je vseh drugih 18 politikov doseglo slabšo oceno kot pred štirimi tedni. V zadnjem delu lestvice ostajajo zunanji minister Miro Cerar ter predsednika SDS Janez Janša in Desusa Karl Erjavec, s tem, da sta Janša in Cerar tokrat zamenjala mesti v primerjavi z decembrom.

Javnomnenjsko raziskavo je opravila Mediana med 3. in 9. januarjem na reprezentativnem vzorcu 723 polnoletnih prebivalcev Slovenije.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije