RINEJO V GORE

Neodgovorni izzivajo s sebki s Triglava

Objavljeno 29. marec 2020 21.41 | Posodobljeno 29. marec 2020 21.41 | Piše: T. H.

Kljub zaprtju planinskih koč, plezišč in poti še rinejo v gore. Planinci posedajo po klopcah, otroci plezajo po igralih.

PZS planince poziva, naj se držijo v bližini doma in naj se podajo le na sprehod. FOTO: Manca Ogrin
Planinska zveza Slovenije (PZS) še naprej poziva vse ljubitelje gora, naj se v trenutnih razmerah odpovejo aktivnostim v gorah in se ne izpostavljajo nepotrebnemu tveganju ter še dodatno obremenjujejo gorskih reševalcev in medicinskega osebja.
image
PZS planince poziva, naj se držijo v bližini doma in naj se podajo le na sprehod. FOTO: Manca Ogrin

»Vrag je vzel šalo! Vidimo, kaj se dogaja v tujini, kjer niso dovolj upoštevali omejitev, zato še enkrat pozivamo ljubitelje gora, naj z vso resnostjo postavijo osebne cilje na stran in se držijo omejitev gibanja, saj lahko le z odgovornim ravnanjem pripomoremo z zajezitvi širjenja epidemije in zmanjšamo tveganje za nesreče. Planinske koče po vsej Sloveniji so zaprte, prav tako naravna plezališča, planinska društva so na pobudo civilne zaščite ali odredbe občin zaprla nekatere planinske poti, zato prosimo vse, naj se odločajo le za lažje sprehode v bližini doma in upoštevajo priporočila pristojnih,« je sporočil generalni sekretar PZS Matej Planko.
Vrag je vzel šalo! Vidimo, kaj se dogaja v tujini, kjer niso dovolj upoštevali omejitev.


»Poleg tega obiskovalce gorskega sveta prosimo, naj ob odgovornem ravnanju drug do drugega ne pozabijo na odgovoren odnos do narave in smeti ne puščajo pri zaprtih planinskih kočah ali na izhodiščih planinskih poti, ampak jih odnesejo domov in tam odložijo v ustrezne zabojnike,« je še dodal.

image
Zaprta so vsa plezališča na prostem. FOTO: Manca Ogrin

 

Neodgovorne objave


PZS opozarja, naj se obiskovalci ne zadržujejo pri zaprtih planinskih kočah v skupinah, naj tam ne posedajo na klopcah in naj otroci ne plezajo po igralih. Planinska društva, njihovi odseki in klubi dosledno upoštevajo priporočila o prekinitvi dejavnosti ter na spletnih straneh objavljajo ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa, je pa na družabnih omrežjih še vedno zaslediti veliko objav posameznikov o njihovih vzponih.
Zaprte planinske poti
Zaradi ukrepov ob epidemiji so zaprte vse planinske poti v občinah Solčava, Mežica in Podčetrtek, gre za poti na Peco, Raduho, Olševo, Olimsko goro, Malo in Veliko Rudnico in druge. PD Vipava je prepovedal uporabo zelo zahtevnih planinskih poti iz Gradišča pri Vipavi na Gradiško Turo (Furlanovo in Otmarjevo pot).


Ob tem se je oglasil strokovni sodelavec PZS in inštruktor gorskega reševanja Matjaž Šerkezi: »Družabna omrežja so še vedno polna aktualnih fotografij iz gora, na katerih se turno smuča, gorsko kolesari, pleza ... Težko razumem, da posamezniki tega ne razumejo, še težje pa, da nekateri toliko intenzivneje objavljajo na družabnih omrežjih, kaj počnejo, kje so bili – od plezanja v plezališčih, vzpona na Triglav, Raduho in ne vem še kam. To razumem kot spodbujanje množic k neodgovornosti in nepotrebnemu izpostavljanju ne le sebe, ampak predvsem tistih, ki bodo morali v primeru nesreče poskrbeti zanje, torej gorskih reševalcev, medicinskega osebja, gasilcev ...« 
Deli s prijatelji