NEMČIJA NA RDEČI SEZNAM UVRSTILA ŠE ENO REGIJO

Kacin za petek napovedal veliko število okužb

Za vse, ki želijo vstopiti v Nemčijo in so bili v zadnjih 14 dneh na Koroškem, bo odrejena karantena.
Fotografija: Jelko Kacin. FOTO: RTV Slovenija
Odpri galerijo
Jelko Kacin. FOTO: RTV Slovenija

Nemčija je danes med rizične dežele zaradi novega koronavirusa uvrstila še slovensko statistično regijo Koroško. Vladni govornik Jelko Kacin je ob tem za Odmeve na Televiziji Slovenija dejal, da nemški državljani, ki potujejo čez Koroško, niso ogroženi. Za petek je napovedal večje število okužb, in sicer okoli 200.

Za vse, ki želijo vstopiti v Nemčijo in so bili v zadnjih 14 dneh na Koroškem, bo odrejena karantena, razen če bodo imeli negativni test na novi koronavirus, ki ne bo starejši od 48 ur. Že pred dnevi je Nemčija na t. i. rdeči seznam umestila Primorsko in Notranjsko.

Kacin je ob tem dejal, da to kaže, da nemško veleposlaništvo spremlja situacijo v Sloveniji in sproti obvešča Nemčijo o morebitnih nevarnostih. Sam sicer meni, da Koroška »ni problem, ker so okužbe omejene na en zavod in se novi koronavirus za zdaj ni razširil navzven. A tako pač mora ravnati vsaka odgovorna država.«

Kacin tudi v petek ne pričakuje bistveno manjšega števila okužb

Kacin pravi tudi, da je Slovenija, ko gre za epidemiološke razmere, med boljšimi državami v Evropi, saj ni več nobene države, ki bi imela manj kot 10 okuženih na 100.000 prebivalcev. Se pa tudi pri nas položaj slabša, saj je še v torek vsak novo okuženi naprej okužil 1,13 človeka, danes pa 1,14. Kacin sicer tudi v petek ne pričakuje bistveno manjšega števila okužb.

Oceno, katero območje se uvrsti na nemški rdeči seznam, sprejemajo skupaj nemška ministrstva za zdravje, zunanje zadeve in notranje zadeve. Načeloma se na ta seznam uvrstijo območja, na katerih so v zadnjih sedmih dneh zabeležili več kot 50 novih okužb s koronavirusom na 100.000 prebivalcev, upoštevajo pa se tudi drugi kriteriji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije